Ministrul român de externe: Cu cât vom cheltui mai mult, cu atât vor veni mai mulţi bani de la UE

Autor: Iulian Anghel 28.07.2011

Puterea de negociere a României în discuţiile privind noul exerciţiu financiar al UE, 2014 - 2020, va fi direct proporţională cu rata de absorbţie a fondurilor din actualul exerciţiu bugetar, atrage atenţia ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

"Poziţia noastră în negocierea viitorului buget al Uniunii este consolidată direct pro­porţional cu rata de absorbţie a fondurilor în actualul exerciţiu bugetar. De aceea, problema absorbţiei trebuie rezolvată rapid", arată şeful diplomaţiei române.

Oficiali de la Bruxelles sugerează că, din cauza absorbţiei modeste (doar 12% din totalul fondurilor structurale de 19 mld. euro între 2007 - 2013 au ajuns la bene­ficiari şi doar 4% din sume reprezintă ram­bursări de la Comisia Europeană), România ar putea fi penalizată în următorul exerciţiu financiar: dacă nu cheltuieşti, de ce să mai ceri bani?

Comisia Europeană a pus în dezbatere proiectul său de buget pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, care aduce schimbări importante atât în privinţa formării bugetului (un impozit pe tranzacţii financiare şi o resursă proprie de TVA), dar şi în cheltuirea lui (un accent mai mare pe cercetare - dezvoltare concomitent cu reducerea progresivă a fondurilor agriculturii).

Actualmente, veniturile bugetului UE sunt reprezentate, în principal, de contribuţia statelor membre cu 1% din Venitul Naţional Brut (70% din bugetul UE), din taxe vamale (14% din bugetul UE) şi din TVA (colectată de a statele membre şi care reprezintă 11% din bugetul Uniunii).

Potrivit ministrului român de externe, pentru România este vital ca nivelul alocărilor din Planul Agricol Comun în viitorul exerciţiu financiar să rămână cel puţin la acelaşi nivel ca în cel actual. Sumele pentru convergenţă sunt şi ele extrem de importante pentru că statele care s-au integrat în UE în anii '80 au beneficiat de fonduri însemnate pentru recuperarea decala­jelor.