Bucate literare fără E-uri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 29.07.2011

Nikos Engonopoulos

Antologie poetică
Editura Omonia
Ediţie bilingvă. Studiu introductiv, cronologie şi traducere de Tudor Dinu.
Cartea prilejuieşte prima întâlnire a cititorului român iubitor de poezie cu opera unuia dintre fondatorii şi cultivatorii de marcă ai suprarealismului grec. Născut în 1907 la Atena, Nikos Engonopoulos şi-a petrecut copilăria la Constantinopol şi a urmat liceul la Paris. Revenit în 1927 în ţară, a studiat la Şcoala Superioară de Belle Arte, s-a dedicat picturii, ocupându-se în paralel cu literatura, scenografia şi ilustraţia de carte. Antologia cuprinde o amplă selecţie din cele mai reprezentative creaţii ale poetului, de la primele două plachete, care l-au impus ca pe un adept fidel al suprarealismului, la "imnul închinat libertării", cum este supranumit poemul Bolivar (1944), considerat un moment de vârf al creaţiei sale.
Mariana Codruţ
Areal
Antologie de poezie 1982-2007
Editura Paralela 45
Antologia apare în colecţia "Biblioteca românească. Poezie" iniţiată de Gheorghe Crăciun şi cuprinde poeme din "Măceşul din magazia de lemne" (1982), "Schiţă de autoportret" (1986), "Tabieturile nopţii de vară" (1989), "Existenţă acută" (1994), "Blanc" (2000), "Ultima patrie" (2007). Volumul cuprinde şi o fişă biobibliografică şi un număr substanţial de referinţe critice, care subliniază, cum spune Emil Brumaru, că "până acum Mariana Codruţ este tratată, din inerţie, ca o poetă de rangul doi. Este nedrept, pentru că e fără îndoială poetă de primul rang. Nu-i percepută la valoarea ei adevărată şi ar trebui să-i fie dat un bobârnac ca să iasă la iveală odată!"
Peter F. Hamilton
Alchimistul neutronic
(a doua parte din trilogia Zorii nopţii)
Editura Nemira
Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Autorul, foarte cunoscut iubitorilor de SF, inclusiv la noi (mai ales după apariţia romanului "Steaua Pandorei"), a publicat între 1996 şi 1999 trilogia "Zorii nopţii" considerată renaşterea genului "space opera". De astă dată sunt aproape 1.800 de pagini care, în ciuda prolixităţii, îi încântă pe fanii care consideră cartea "o realizare excelentă, ce atinge echilibrul perfect între conceptele complexe ale SF-ului hard şi intrigile captivante, presărate cu momente de horror şi tuşe sumbre."
Octavian Stoica
De-ale gurii din bătrâni
Editura Scripta
Prefaţă de Octavian Soviany. Postfaţă de Florentina Voichi. "Puţini dintre cititorii mai tineri de azi vor fi cunoscând admirabilul op al lui Octavian Stoica «De-ale gurii din bătrâni», a cărui reeditare mi se pare un neîndoielnic act de justiţie. Căci, în paginile acestei cărti, îmbinând erudiţia cu evocarea aburită de lirism, şi acribia documentarismului cu scriitura rafinată a unui stilist de excepţie, autorul reuşeşte să realizeze, nu doar o adevarată enciclopedie a gastronomiei românesti tradiţionale, ci şi o mică bijuterie literară." (O. Soviany)
Corin Braga
Psihobiografii
Editura Polirom
Corin Bragaeste decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj şi director al Caietelor Echinox. Volumul reuneste o serie de studii dedicate personalitatilor creatoare ale mai multor scriitori, atit romani, cit si straini, inspirate de metoda psihanalitica. Pe baza unor materiale de factura biografica (informatii si documente istorice, jurnale si memorii, scrisori, marturisiri) si creatoare (operele propriu-zise), sunt scoase la suprafata resorturi si mecanisme afective si imaginare mai putin vizibile in biografiile clasice. Directia hermeneutica nu este asadar dinspre autor spre opera, ci dinspre opera spre autor, intr-un demers de recuperare a intimitatii individului intr-o epoca a dezidentificarii si multiplicarii mastilor, de explorare a profunzimilor intr-o lume a suprafetelor.
Cassandra Clare
Instrumente mortale
Cartea întâi. Oraşul oaselor
Editura Corint
Traducere de Cristina Jinga. Cassandra Clare s-a născut la Teheran, din părinţi americani, a locuit în Anglia, Franţa, Elveţia, SUA unde a lucrat la diverse reviste. În 2004, a început sa scrie "Oraşul Oaselor", romanul ei de debut. Un roman urban fantasy pentru tineri de toate vârstele.
Clary Fray, o fată de cincisprezece ani, are darul Vederii, vede vampiri, vârcolaci, zâne, demoni şi alte creaturi care populează Lumea din Umbra.
Tânăra ajunge să-i cunoască pe vânătorii de umbre, războinici a căror misiune este să-i apere pe oameni de demoni si să-i controleze pe vampiri si vârcolaci.