Unde-şi ţin românii kilogramele de aur

Autor: Roxana Pricop 30.07.2011

Societatea Certinvest, cel mai mare administrator independent de investiţii personalizate, a cumpărat peste zece kilograme de aur în valoare estimată de cca 350.000 euro pentru câţiva dintre clienţii săi aflaţi în căutarea unui plasament care să-i protejeze de turbulenţele de pe pieţele financiare.

"Câteva persoane ne-au cerut să cumpărăm peste zece kilograme de aur pe care îl ţin depozitat la bănci elveţiene. Averile acestora sunt mari şi prin achiziţiile de aur fac o diversificare a portofoliului", a spus Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare Certinvest.

Firma gestionează personalizat averi de 30 mil.lei de la 100 de clienţi. Goana după aur, considerat unul dintre cele mai sigure plasamente în vremuri de criză, a fost alimentată de temerile unui posibil default al Greciei şi mai recent al SUA.

Cele mai consistente achiziţii de aur sunt însă intermediate de bancheri. Piraeus Bank, singura bancă care vinde aur clienţilor de masă, a anunţat că a vândut peste 75 de kilograme de aur în 2011, în timp ce BCR a vândut circa 250 kilograme de aur către clienţii de private banking.

Vineri, BNR a anunţat un preţ de 154,01 lei pentru gramul de aur, în condiţiiile în care la începutul lunii preţul a fost de 140 lei pentru un gram şi în iulie 2010 cca 122 lei.