Oltchim are nevoie de 250 mil. euro de la bănci

Autor: Adrian Ionut Cojocar 29.07.2011

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) intenţionează să atragă finanţări în valoare de 150 mil. euro pentru capital de lucru, în condiţiile în care estima că odată cu funcţionarea integrată cu petrochimia Arpechim va avea nevoie numai pentru materii prime de circa 60 mil. euro lunar.

Oltchim a anunţat luna trecută că a repornit o parte din instalaţiile de pe platforma Arpechim, care-i asigură principala materie primă, şi a început să pompeze propilenă prin conducta care leagă Arpechim de Oltchim pentru prima dată în ultimele 20 de luni.

Oltchim a raportat în ultimii trei ani pierderi anuale care s-au cifrat la peste 200 mil. lei din cauza imposibilităţii de a se alimenta cu materie primă de la Arpechim şi ca urmare a funcţionat timp de circa doi ani la aproximativ 35% din capacitate, potrivit declaraţiilor lui Constantin Roibu, care conduce de peste 20 de ani compania. Conducerea combinatului va mai cere acţionarilor să aprobe contractarea unor alte împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor deja demarate, cât şi pentru alte investiţii care trebuie efectuate în activitatea de petrochimie, dar şi pe platforma de la Râmnicu Vâlcea.

Oltchim vrea totodată să închirieze către Linde Gas România un teren de aproximativ două hectare din incinta combinatului pe care furnizorul de gaze industriale ar urma să construiască o fabrică de oxigen azot care să alimenteze cu gaze tehnice unitatea de petrochimie de la Arpechim Piteşti.

Acţionarul minoritar, nemţii de la PCC, care deţin împreună cu fondul Carlson Ventures peste 31% din acţiuni, au propus ca Oltchim să limiteze vânzările de produse prin intermediari la maxim 5% şi să înceteze vânzarea către firme din paradisuri fiscale fără acordul acţionarilor.