Profitul net al Erste Group a urcat cu 5,2% în primul semestru, la 496,3 milioane euro

Ziarul Financiar 29.07.2011

Grupul Erste Bank a obţinut în primul semestru un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 496,3 milioane euro, în creştere cu 5,2% comparativ cu rezultatul înregistrat la jumătatea anului trecut, pe fondul unor venituri operaţionale stabile şi scăderii costului riscului.

Potrivit Erste Bank, venitul operaţional stabil şi creşterea moderată a cheltuielilor operaţionale au determinat o scădere a profitului operaţional, la nivelul de 1,96 miliarde euro, în scădere cu 1,2% faţă de 1,99 miliarde euro în primul semestru de anul trecut.


Venitul operaţional a însumat în primul semestru 3,89 miliarde euro, faţă de 3,88 euro în iunie 2010, în contextul în care creşterea venitului net din dobânzi (+0,2%, la 2,68 milioane euro) şi a venitului net din tranzacţionare (+3,6%, până la 248,7 milioane euro) a compensat diminuarea venitului net din taxe şi comisioane (-1,0%, la 954,9 milioane euro). În urma majorării cheltuielilor administrative generale cu 1,5%, de la 1,89 miliarde euro la 1,92 miliarde euro, raportul cost/venit a crescut la 49,5%, de la 48,8%.


Costurile de risc au scăzut cu 13,3% de la 1,08 miliarde euro (167 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi) în prima parte din 2010 la 940 milioane euro, respectiv 141 de puncte de bază, în primul semestru din acest an.


Potrivit băncii austriece, calitatea creditelor s-a îmbunătăţit semnificativ în Republica Cehă, Slovacia şi Austria, dar a continuat să fie sub presiune în statele cu o revenire mai lentă a economiei, precum Ungaria şi România.


Rata creditelor neperformante raportată la creditele către clienţi a crescut la 7,9% la finele primul semestru din 2011 (31 decembrie 2010 - 7,6%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 60,6%, de la 60% la sfârşitul anului 2010.

"Volatilitatea pieţei legată de criza datoriilor suverane ale Greciei şi revenirea macroeconomică în desfăşurare din Europa Centrală şi de Est au fost trăsăturile care au caracterizat mediul de afaceri în al doilea trimestru. În timp ce unele dintre pieţele noastre, respectiv Republica Cehă, Slovacia şi Austria au evoluat foarte bine, pieţele bancare din Ungaria şi România prezentau încă tendinţe de creştere modeste. În ansamblu, rezultatele obţinute în trimestrul al doilea au confirmat capacitatea puternică a Erste Group de a genera capital în pofida poverii taxei bancare, care este extraordinar de mare în comparaţie cu nivelul internaţional", a declarat preşedintele executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

Grupul austriac preconizează că toate pieţele Erste Group din Europa Centrală şi de Est vor înregistra o creştere economică semnificativă în 2011. În timp ce în Austria, Republica Cehă, Slovacia şi Croaţia acest lucru se va traduce într-o creştere a cererii pentru credite şi depozite, pieţele bancare din Ungaria şi România vor rămâne în urmă, confruntându-se cu probleme specifice.


"În aceste condiţii, Erste Group se aşteaptă să menţină un profit operaţional puternic în a doua jumătate a anului 2011, pe fondul marjelor reziliente, accelerării creşterii creditării, veniturilor nete solide din comisioane, precum şi datorită menţinerii creşterii costurilor sub rata inflaţiei. Costurile de risc vor rămâne ridicate în România şi vor creşte în Ungaria, dar la nivel de grup se preconizează că vor scădea în al doilea semestru din 2011 comparativ cu prima jumătate a acestui an. În general, profitul operaţional puternic al Erste Group ar trebui să conducă în 2011 la continuarea consolidării capitalului Core Tier 1, ceea ce îi va permite rambursarea capitalului participativ de stat în urma obţinerii aprobărilor legale", se mai spune în comunicat.


Erste Bank controlează grupul BCR, după ce a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% la grupul BCR se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).