Treichl, Erste: Nu vreau ca BCR să fie listată şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita asta

Autori: Voican Razvan , Marius Radu - Mediafax 29.07.2011

Listarea BCR ar fi o prostie si nu vreau sa se intample, afirma Andreas Treichl, seful Erste Group-care controleaza BCR. Este pentru prima data cand seful Erste are o pozitie atat de transanta, declarand ca subiectul este ca si inchis din punctul de vedere al Erste.



"Datoria mea este sa-i conving pe toti cei implicati ca listarea nu este necesara. Am facut un efort major sa aducem Erste pe bursa de la Bucuresti si cred ca ar fi afectata imaginea Erste in ochii investitorilor daca am lista si subsidiare."


El admite totusi ca este vorba despre o obligatie asumata prin contractul de privatizare.


"Daca ne vor forta sa o facem, o vom face, dar cred ca este o prostie si voi fi foarte nefericit." Treichl a adaugat ca negocierile "prietenesti" cu SIF-urile continua, insa nu poate estima care va fi rezultatul.

"Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iar calitatea grupului va afectată dacă BCR va fi listată. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR. Dacă se va întâmpla, voi fi foarte nervos", a spus Treichl.

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Ionescu, declara la finele lunii martie că şefii Erste caută toate argumentele pentru a nu lista BCR, deoarece cotarea la bursă a băncii româneşti ar duce preţul din piaţă sub cel la care Erste a cumpărat acţiunile la BCR în 2006.

Ionescu menţiona atunci că politica Erste este de a nu lista subsidiarele, ci să coteze acţiunile proprii la bursele din ţările unde controlează bănci.

La începutul acestei săptămâni, un grup de acţionari care deţin peste 5% din acţiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA în care Consiliile de Administraţie ale acestora să fie împuternicite să ceară listarea BCR. Solicitarea grupului de investitori a fost trimisă cu trei luni înainte de expirarea termenului limită până la care Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, trebuie să înceapă pregătirile pentru listare a BCR la Bursa de Valori Bucureşti.

Până vineri, doar SIF Moldova a anunţat că va convoca acţionarii pentru a discuta solicitarea grupului de investitori.

SIF Moldova este singura dintre cele cinci SIF-uri care s-a opus în ultima perioadă unor decizii ale Erste în ceea ce priveşte BCR, pentru a forţa grupul financiar austriac să listeze banca românească.

Totodată, SIF Moldova a propus acţionarilor în aprilie să valorifice integral sau parţial acţiunile pe care le are la BCR. Întrucât nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, doar o parte din acţiuni poate fi cedată.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligaţia să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009.

În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani. Astfel, până în august trebuie reluate discuţiile privind listarea băncii.

O firmă deţinută integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, controlează 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni.

Statutul BCR dă posibilitatea celor cinci SIF-uri să blocheze decizii importante ale băncii, cum ar fi majorarea capitalului, şi indirect să forţeze listarea băncii pentru că este necesară o majoritate de 75% din capital pentru a adopta decizii importante. Dacă unul dintre SIF-uri ar vinde separat participaţia la BCR, celelalte ar pierde acest avantaj.

Grupul BCR a obţiunut în al doilea trimestru un profit de 82 milioane de lei, în creştere de la 76,1 milioane lei în primele trei luni. Rezultatul din al doilea trimestru reprezintă însă doar o treime faţă de perioada corespunzătoare din 2010 din cauza scăderii veniturilor şi a unei provizionări încă înalte.