Fără cozi şi înghesuială. Cum poţi să te îmbarci mai repede în avion

Autor: Traian Terzianm 30.07.2011

Îmbarcarea în avion poate fi un adevărat dezastru, asemănat adesea cu cel al vânzărilor din perioada sărbătorilor de iarnă. Motivul este îmbulzeala creată de pasagerii care se luptă să ocupe un loc cât mai bun şi care petrec mult timp pe culoarul avioanelor ca să îşi depoziteze bagajele în locurile de deasupra scaunelor, scrie The Wall Street Journal.

Având în vedere întârzierile mari provocate de pasageri, compania aeriană American Airlines a realizat un studiu referitor la viteza de îmbarcare a pasagerilor din avioane. Rezultatul? O strategie care constă în aranjarea aleatorie a pasagerilor care nu au un statut special în funcţie de locurile rămase libere.

În plus, cei care doresc să evite această îmbulzeală pot să se îmbarce mai devreme contra unei taxe de 10 dolari. Noul sistem implementat poate reduce timpul de îmbarcare cu trei până la patru minute din cele 20 - 25 minute necesare acestui proces. Cu toate acestea, noua taxă poate indispune pasagerii din cauza faptului că până acum nu trebuiau să plătească pentru acest gen de serviciu.

În urma studiului s-a observat că cel mai important factor al întârzierilor este evitarea taxelor pentru bagajele de cală, pasagerii luând în cabină maximul de bagaj posibil, timpul de depozitare şi înghesuiala creată ducând la o întârziere mai mare.

Îmbarcarea clasică care se face din spate către faţă durează cel mai mult din cauza faptului că, în medie, doar doi pasageri se pot aşeza pe scaune în acelaşi timp. În plus, îmbarcarea aleatorie s-a dovedit a avea cel mai bun efect.

Sistemul a fost implementat în luna mai de către americani iar până în prezent şi companiile aeriene din Europa şi Asia au adoptat acest model.