Soros: "Am fost fiinţă umană înainte de a deveni om de afaceri". Vedeţi aici cele mai celebre citate ale miliardarului

Autor: Bogdan Cojocaru 30.07.2011

Miliardarul american George Soros se retrage, la vârsta de 81 de ani şi după o carieră de 40 de ani în lumea finanţelor, din afacerile cu investiţiile de capital, urmând să se ocupe numai de investiţiile personale şi ale membrilor familiei. Folosindu-şi intuiţia şi curajul, Soros a urcat pe scara socială de la statutul de emigrant - a plecat din Ungaria la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a stabilit în Marea Britanie, ajungând liderul unuia dintre cele mai cunoscute fonduri de investiţii de capital din lume, Soros Fund Management.

În Marea Britanie el şi-a câştigat banii, printre altele, ca hamal în gară şi scriitor. În 1956 s-a mutat în New York, unde a lucrat ca trader de instrumente financiare. Tot aici a dezvoltat teoria reflexivităţii pentru pieţele financiare, după care s-a ghidat în afaceri. Teoria spune că pieţele financiare nu reflectă niciodată cu acurateţe deplină realităţile economice de care sunt legate şi vor distorsiona întotdeauna, într-o formă sau alta. Aceste distorsiuni se vor reflecta în preţuri. Ele pot găsi uneori modalităţi prin care să schimbe aspectele economice fundamentale pe care preţurile din piaţă ar trebui să le reflecte.

Investitorul şi-a câştigat notorietatea în 1992, când a pariat cu succes pe deprecierea lirei sterline, profitând de reticenţa Londrei de a majora dobânzile la nivelul altor state care-şi plasaseră monedele în sistemul ratelor de schimb al Uniunii Europene sau de a permite cursului să evolueze liber.

Marea Britanie şi-a retras în cele din urmă moneda din mecanism, ceea ce i-a adus lui Soros un câştig estimat la 1,1 miliarde de dolari, dintr-o investiţie echivalentă cu 10 miliarde de dolari.

Ca filantrop, în ultimii 30 de ani Soros a cheltuit opt miliarde de dolari pentru promovarea democraţiei, a libertăţii de exprimare, a educaţiei şi pentru lupta contra foametei.

Citate celebre ale lui George Soros:


"Bulele de pe burse nu apar din senin. Au baze solide în realitate, dar o realitate distorsionată de percepţii greşite".

"Pieţele financiare sunt în general imprevizibile, astfel că trebuie să ai în minte mai multe scenarii. Ideea că poţi prezice ceea ce se va întâmpla contravine modului în care eu privesc pieţele".

"Pieţele sunt într-o permanentă stare de incertitudine, iar banii se fac neglijând ceea ce este evident şi pariind pe neprevăzut".

"Pieţele sunt ori pe partea exuberanţei, ori a fricii. A fricii şi a lăcomiei. Acum, lăcomia domină, ceea ce este bun pentru investitori, atât timp cât situaţia nu scapă de sub control".

"Am fost fiinţă umană înainte de a deveni om de afaceri".