Cum i-a făcut festivalul medieval de la Sighişoara fericiţi şi pe pensionarii care trăiesc în oraş - GALERIE FOTO

Autor: Mirabela Tiron 31.07.2011

"Pe toata perioada festivalului voi avea casa ocupată de turişti care vin la Sighişoara şi care nu au găsit un loc de cazare la pensiuni sau pur şi simplu vor să plătească mai puţin", susţine Margareta, proprietara unei case cu două camere din Sighişoara -aflată în afara cetăţii.

Un mare motiv de bucurie este cel mai mare festival medieval din ţară pentru pensionara Margareta, nu pentru că poate admira paradele cavalerilor veniţi din toată ţara sau pe cele ale toboşarilor- pe care le ratează din cauza preocupării pentru gospodărie, ci pentru că cele cinci zile de festival îi vor aduce câteva milioane în plus.

Festivalul medieval de la Sighişoara, organizat de Municipiul Sighişoara şi de Asociaţia Turistică Sighişoara în perioada 27 -31 iulie, a reunit opt formaţii de muzică medievală, nouă trupe de teatru şi animaţie şi nouă ordine cavalereşti.

Cu un simţ negustoresc bine dezvoltat, Margareta îşi închiriază casa (cu două camere, o baie şi o bucătărie), cu 250 de lei pe noapte. Mai mult, ea îi primeşte în grădina din faţa casei şi pe tinerii care caută "spaţiu de campare".

"Am început să primesc turişti în casă după ce o vecină de-a mea, care are o pensiune în apropiere, a rămas fără locuri de cazare şi s-a gândit să îi trimită pe cei care au nevoie de cazare la mine".

Ea susţine că păstrează tarifele sub cele ale pensiunilor, astfel că pentru o cameră cu două locuri de cazare, preţul este de 125 de lei în casa ei, faţă de 180 de lei la o pensiune.

Atmosfera medievală din Sighişoara, întreţinută pe perioada festivalului cu spectacole de teatru, de animaţie stradală, expoziţii de costume medievale şi parade ale toboşarilor şi stegarilor a umplut toate camerele pensiunilor şi hotelurilor din zonă.

Străzile cetăţii din Sighişoara au fost invadate de câteva mii de turişti veniţi din toată ţara dar şi din străinătate pentru a vedea cavalerii în armuri strălucitoare dar şi pentru a respira aerul medieval din cetate. Organizatorii festivalului au adus trupe de teatru studenteşti dar şi trupe de teatru profesioniste din ţară şi din străinătate.

Cu 900 de locuri de cazare în pensiuni turistice şi hoteluri clasificate de Ministerul Turismului, potrivit bazei de date cu unităţi de cazare a ministerului, Sighişoara aduce atât hotelierilor, proprietarilor de restaurante dar şi celor care vând suveniruri venituri semnificative în perioada festivalului.

"Nu mai avem nicio cameră liberă. Acestea au fost rezervate cu mult timp înainte de începerea festivalului", susţinea recepţionista de la hotelul Binder Bubi din Sighişoara, singura unitate de cinci stele, cu o capacitate de 52 de camere.

O cameră dublă de la hotelul de lux (situat în afara cetăţii) se putea rezerva cu 290 de lei (69 de euro) pe noapte, faţă de 150 de euro cu cât se vindea pe noapte o cameră dublă de la un hotel de trei stele din cetate.

Dacă preţurile din interiorul cetăţii au crescut la suflarea festivalului medieval, în afara cetăţii un cappuccino sau o cafea continua să se vândă cu 5 lei, faţă de aproape 10 la cât ajungea în cetate la unele restaurante.

Cafea se vindea şi pe străzile cetăţii, chiar dacă doar sub formă de boabe.

"Suta de grame de boabe de cafea costă 10 lei. Bineînţeles că în magazinele noastre din Obor cafeaua se vinde la un preţ mai mic", spune un vânzător al companiei importatoare de cafea Leonard Caffe, prezentă la festivalul din Sighişoara printr-un punct de desfacere. Până la miezul nopţii au curs vânzările pentru cei prezenţi pe străzile cetăţii cu diferite suveniruri, de la cafea vândută în pungi cu Dracula, până la bijuterii, măşti sau haine din in. "Încercăm să fim prezenţi la astfel de evenimente pentru vadul comercial pe care îl formează. Nu pot să spun ce volum de vânzări avem într-o zi de festival, dar este vorba de vânzări mai mari cu câteva procente faţă de o zi normală", spune Silviu, care vinde coliere şi brăţări din pietre semipreţioase pe străzile cetăţii.