Lăzăroiu susţine că Spania va reveni asupra restricţionării pieţei muncii înainte de 2014

Autori: Iulian Anghel , Aurelia Alexa 01.08.2011

Sebastian Lăzăroiu, ministrul român al muncii, s-a întors de la Madrid cu promisiunea că restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii spaniole vor fi ridicate înainte de 2014, an în care toate ţările din UE trebuie să-şi liberalizeze piaţa muncii.

Impunerea de resticţii pentru români pe piaţa muncii din Spania (care liberalizase complet piaţa pentru români în 2009) reprezintă un precedent: nicio ţară din UE nu a mai liberalizat până acum piaţa muncii pentru a reintroduce apoi restricţii. Autorităţile de la Bucureşti au reacţionat prudent, insistând pe faptul că românii care au deja contracte de muncă în Spania nu vor fi afectaţi. Restricţiile pe piaţa UE pot fi impuse în cadrul aranjamentului potrivit căruia o ţară a Uniunii poate ridica bariere pentru o perioadă de doi, apoi trei şi apoi încă doi ani de la aderarea unei ţări. Aşadar, în cazul României, restricţiile pot fi impuse doar până în 2014, dată după care piaţa muncii din UE va fi complet liberalizată.

Spania a reintrodus restricţiile doar pentru români invocând nivelul şomajului din această ţară - 20% din totalul populaţiei active. Nu puţini au fost însă comentatorii care au pus decizia guvernului de la Madrid pe seama apropierii alegerilor generale, socialiştii care guvernează fiind în cădere liberă în sondajele de opinie după ce fuseseră înfrânţi, în primăvară, în alegerile locale şi regionale. Spania va organiza alegeri anticipate în 20 octombrie, iar nivelul şomajului şi lentoarea ieşirii din criză vor fi subiectele principale. În orice caz, Madridul va trebui să aducă explicaţii Bruxellesului şi să justifice această măsură care la Bucureşti a fost acceptată fără prea mare murmur de administraţie.

Sebastian Lăzăroiu susţine într-un interviu pentru Mediafax că măsurile de restricţionare a accesului românilor pe piaţa muncii din Spania vor fi ridicate înainte de anul 2014. Potrivit acestuia, Spania începe să aibă primele semnale pozitive în economie, lucru care ar însemna în opinia sa că, la un moment dat, restricţiile vor fi analizate şi probabil ridicate.

Ministrul a mai afirmat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu imigranţii români aceştia au spus că se tem ca asupra lor să nu înceapă presiuni pentru a reveni în ţară.