Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Autor: Ştefan Vrabie 01.08.2011

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, este acum şi cel mai mare furnizor de smartphone-uri de pe tot globul, potrivit mai multor rapoarte de piaţă pentru al doilea trimestru realizare de firmele de cercetare IDC şi Strategy Analytics, scrie cotidianul american The New York Times.

Compania americană a vândut 20,3 mil. iPhone-uri în al doilea trimestru, depă­şind Nokia şi plasân­du-se pe primul loc în piaţa smartphone-urilor la nivel mondial cu o cotă de piaţă de 18,5%. Şi Samsung a depăşit Nokia cu 19,2 milioane de smartphone-uri vândute şi înregistrând o cotă de piaţă de 17,5% în comparaţie cu compania finlandeză care are doar o cotă de 15,2%.

Ca şi cum locul întâi de pe piaţa smartphone-urilor nu ar fi de-ajuns, producătorul telefoanelor iPhone are cea mai profitabilă afacere din acest domeniu. Potrivit unei diagrame publicate de Business Insider, Apple a reuşit să strângă două treimi din toate profiturile sectorului de telefonie mobilă în ultimul trimestru, ceea ce înseamnă că Apple a câştigat de două ori mai mult decât Samsung, Research in Motion şi HTC la un loc.

Piaţa globală de telefoane mobile a crescut cu 11,3% în al doilea trimestru, mai puţin decât previziunile anterioare ale IDC de 13,3% şi cu 7,5% mai puţin decât în primul trimestru din 2011. Cu toate acestea, creşterea de două cifre într-o industrie a cărei valoare este estimată la 1.200 de miliarde de dolari şi care reprezintă aproape 2% din produsul intern brut la nivel mondial este impresionantă, chiar dacă aceasta a încetinit în trimestrul recent.

"O creştere de două cifre de la an la an pentru piaţa globală este o mărturie a puterii pe care o are piaţa globală de smartphone-uri", a declarat Ramon Llamas, cercetător la IDC.

Smartphone-ul iPhone şi tableta iPad reprezintă acum 70% din veniturile Apple, potrivit calculelor Strategy Analitycs.

Pe de altă parte, Samsung continuă ascensiunea ca unul dintre cei mai importanţi concurenţi de pe piaţa smartphone-urilor cu ajutorul sistemului de operare Android de la Google. Seria Galaxy a fost foarte bine primită pe tot globul. Generaţia a doua Galaxy S II s-a vândut într-un număr de 5 milioane de unităţi, chiar dacă nu a fost lansat până acum în Statele Unite.