Un ajutor nesperat pentru România: Cofinanţarea obligatorie pentru proiectele UE scade de la 15 la 5%. Miliarde de euro pot fi obţinute mai uşor

Autor: Iulian Anghel 01.08.2011

Comisia Europeană prezintă astăzi un plan prin care cere statelor membre acordul pentru scăderea confinanţării pe care România şi alte cinci ţări din Uniune trebuie să o asigure pentru proiectele derulate cu fonduri europene de la 15% în prezent la 5%.

Astfel, România ar putea să acceseze mult mai uşor miliarde de euro, având în vedere că lipsa cofinanţării alături de birocraţie a fost, până în prezent, una dintre cele mai mari piedici în atragerea de fonduri europene.

Actualmente, un stat trebuie să asigure o cofinanţare de 15% pe fondurile nerembursabile, iar Bruxelles-ul alocă diferenţa.

Pentru că şi aceşti 15% sunt greu de găsit în ţările sărace, Bruxelles-ul acorda prefinanţări în valoare de15% din sumele pe care trebuie să le verse. Guvernul român stabilise în 2009 să aloce şi el o o sumă care să ducă prefinanţarea unui proiect la 30% din valoarea sa măsură asupra căreia s-a revenit săptămâna trecută când prefinanţarea din partea Guvernului a scăzut la 10%.

Motivul invocat a fost acela că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de mana­gement, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate.

Financial Times care transmite ştirea privind decizia Comisiei susţine că planul nu va implica majorarea finanţării care revine UE şi va privi România Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria şi Letonia astfel încât aceste state să nu mai fie nevoite să vină cu la fel de multe fonduri proprii pentru a primi finanţări UE.

FT observă această particularitate a ţărilor săcace: în vreme ce statele se luptă acerb să obţină o felie cât mai mare din fondurile UE, membrii mai săraci ai Uniunii nu au bani să cofinanţeze nici puţinul care li se dă.

"România a atras până în prezent doar 3% din fondurile de aproximativ 30 de miliarde de euro disponibile pentru agricultură şi dezvoltare în actualul exerciţiu financiar al al blocului comunitar care se încheie în 2013, " arată FT, în vreme ce Grecia care se confruntă cu o sufocantă lipsă de bani are la dispoziţie fonduri structurale nefolosite de 12 mld. euro.

Potrivit cotidianului britanic, decizia Comisiei reflectă disperarea Europei de a salva economia Greciei economie ameninţă moneda euro.

Potrivit unor calcule interne ale Comisiei, cofinanţarea celor şase state ar putea fi redusă cu aproximativ trei miliarde de euro în următorii trei ani. Oficialii europeni speră, susţine FT, ca impactul să fie mult mai mare prin deblocarea de fonduri de zeci de mld. euro, la care aceste state au dreptul dar nu reuşesc să le atragă.

Măsura ar putea fi combătută de unele state UE, mai alese cele net contributoare, având în vedere că sumele necheltuite din fondurile UE se întorc în buzunarele contributorilor.

Noile reguli se vor aplica şi subvenţiilor din agricultură, piscicultură şi altor fonduri europene.