Franks: Un număr de 15 companii de stat vor avea manageri privaţi

Autor: Marius Radu - Mediafax 01.08.2011

FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, a declarat luni Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România.

"Încă discutăm numărul exact de companii care vor fi incluse în această listă, dar în principiu, ceea ce propunem noi Guvernului este ca cele mai mari companii controlate de stat, care nu sunt programate spre privatizare, să aibă management privat", a afirmat Franks în cadrul unei onferinţe de presă.

El a arătat că, în unele cazuri, vor fi numiţia manageri privaţi şi la companii din domeniul transporturilor unde statul va vinde pachete minoritare de acţiuni.

În luna mai, Franks afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.

FMI a extins în noul acord lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre sunt luate fi luate în calcul la bugetul general consolidat.

Alte companii monitorizate sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să ia măsuri pentru eficientizarea companiilor feroviare, printre care reducerea personalului şi majorarea tarifelor, şi să vândă pachete minoritare de acţiuni la CFR Marfă şi Tarom.