Un fost director AIG, în cursa pentru active Aviva, inclusiv din România

Autor: Marius Radu - Mediafax 01.08.2011

Fostul director general al diviziei din Asia a grupului AIG Mark Wilson încearcă să atragă investitori privaţi pentru a licita la achiziţia unor active ale grupului britanic Aviva, între care şi operaţiunile din România, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times (FT).

Wilson s-ar afla în faza iniţială a procesului de strângere de fonduri, notează FT, iar o sursă apropiată bancherului a afirmat că există şi alte oportunităţi pe care le-ar lua în considerare. Wilson a plecat de la AIA după ce a eşuat vânzarea companiei către Prudential

Aviva analizează posibila vânzare a operaţiunilor mai mici din Europa de Est şi Asia, pentru a se concentra pe 12 pieţe cheie, notează FT.

Pieţele "non-core" din Europa de Est includ România, Ungaria şi Cehia, fiind evaluate de analişti la circa 100 de milioane de lire sterline, în timp ce afacerile din Asia, care includ Singapore, Malaezia, Coreea de Sud, Indonezia, Sri Lanka şi Hong Kong, ar putea aduce fonduri de 400 de milioane de lire.

O ofertă de achiziţie a tuturor operaţiunilor "non-core" ale Aviva ar atrage atenţia grupului, potivit unei surse, chiar dacă este greu de imaginat cum ar funcţiona acestea ca o singură companie.

Wilson a declarat, recent, într-un interviu pentu FT, că există suficient capital disponibil pentru investiţii pe pieţele emergente şi că analizează o serie de oportunităţi.

Activităţile din Europa ale Aviva nu au atras, încă, un interes major, potrivit bancherilor, deoarece au dimensiuni relativ mici, iar mulţi posibili cumpărători sunt încă nesiguri în privinţa unui nou set de reglementări europene privind cpitalulul.

Ziarul Financiar a relatat în iulie, citând surse din piaţă, că grupul Aviva caută cumpărător pentru compania locală de asigurări de viaţă, după ce România nu a fost trecută pe lista pieţelor strategice spre care puternicul asigurător internaţional intenţionează să-şi canalizeze atenţia.

Grupul este prezent în România prin intermediul Aviva Asigurări de Viaţă şi Aviva Pensii (pensii private obligatorii). Subscrierile Aviva Asigurări de Viaţă au scăzut anul trecut cu 12%, la 21,1 milioane de euro, pe fondul căderii segmentului de bancassurance şi reducerii disponibilităţii populaţiei de a se angaja în planuri financiare pe termen lung în această perioadă.