Bruxelles-ul include România în "Planul Marshall" al Europei şi anunţă economii pentru Bucureşti de peste 700 de milioane de euro

Autor: Iulian Anghel 01.08.2011

Propunerea de scăderea a cofinanţării obligatorii pentru proiectele UE de la 15% la 5% pentru România şi alte cinci ţări ale Uniunii formulată astăzi de Comisia Europeană este calificată pe preşedintele Executivului de a Bruxelles Jose Manuel Durao Barroso ca făcând parte din planul "Planul Marshall" de salvare a Europei.

"Aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economică.Această decizie va injecta fonduri esenţiale în economiile naţionale, reducând necesitatea de cofinanţare din bugetele naţionale a proiectelor. Invit Parlamentul European şi Consiliul să aprobe de urgenţă această decizie, pentru ca fondurile să ajungă pe teren până în cursul primei părţi a anului următor.", spune preşedintele Barroso, citat într-un comunicat al Comisiei.

România va face economii de 714 mil. euro, potrivit calculelor Comisiei Europene, în urma reducerii cofinanţării obligatorii pentru proiectele dezvoltate cu bani europenei de la 15% la 5%.


Reglementările în vigoare cer guvernelor naţionale o participate de 15% din costul unui proiect dezvoltat cu banii UE, şi abia după ce această finanţare este asigurată Comisia alocă diferenţa până la 100%.


Comisia a anunţat că de scăderea procentului cofinanţării obligatorii de la 15% la 5% beneficiază şase ţări europene şi potrivit calculelor Executivului de la Bruxelles statele vizate vor face economii după cum urmează: Grecia - 879 mil. euro; România - 714 mil. euro; Portugalia - 629 mil. euro; Ungaria - 308 mil. euro, Letonia - 255 mil. euro; Irlanda - 98 mil. euro. Adică un toptal de 2,9 miliarde de euro.

Planul are caracter excepţional şi va lua sfârşit când statele membre vor înceta să primească fonduri prin programele de asistenţă financiară, a anunţat Comisia. România primeşte asistenţă financiară de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Propunerile Comisiei vizează finanţările alocate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european, Fondul european pentru pescuit şi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Alocările prin aceste fonduri înseamnă peste 30 mld. euro pentru România în intervalul 2007 - 2013.