Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR, printre companiile care vor avea management privat

Autor: Carol Dan 01.08.2011

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, a declarat pentru Mediafax Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţie.

"Există anumite persoane care au poziţii privilegiate acum în anumite companii, dar şi le vor pierde (...).Vom începe să selectăm membrii Consiliilor de Administraţie într-o manieră mult mai obiectivă. Acesta este numai o zonă în care vor exista îmbunătăţiri. Cealaltă este că Guvernul va îmbunătăţi guvernanţa prin reformarea legislaţiei întreprinderilior de stat, pentru a face ca aceste consilii să opereze într-un mod mai obiectiv şi corect", a afirmat Franks.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat.
FMI a prezentat însă o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic.

"Ministerul Economiei a venit cu o listă de patru companii, şi anume SNLO, CNH, Oltchim şi HIdroelectrica. FMI a prezentat însă o altă listă, în care, cu excepţia Termoelectrica, erau toate companiile energetice. La discuţii nu s-a stabilit nimic, dar a rămas ca şefii FMI să discute ei între ei şi să elaboreze o listă clară", au afirmat sursele.