Familia Fiterman a făcut afaceri de 5,5 mil. euro la spitalul Arcadia în primul an

Autor: Ioana David 02.08.2011

Spitalul Arcadia din Iaşi, inaugurat vara trecută în urma unei investiţii de peste 20 de milioane de euro, a înregistrat în primul an de funcţionare venituri de peste 5,5 milioane de euro, peste estimările iniţiale.

"La un an de la deschidere, în cadrul Arcadia Hospital lucrează peste 400 de angajaţi şi colaboratori. Aproximativ 500 de naşteri au fost efectuate în Maternitatea Arcadia", au spus reprezentanţii companiei.

Cifra de 5,5 milioane de euro include activitatea policlinicii (Arcadia Policlinic), a spitalului multidisciplinar (Arcadia Hospital) şi a spitalului de cardiologie intervenţională (Arcadia Cardio).

În momentul în care a fost lansat, reprezentanţii companiei estimau că spitalul va genera o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro în primul an de activitate. Pentru 2011, primul an complet de funcţionare, compania estimează o cifră de afaceri de 7 milioane de euro.

Spitalul Arcadia este controlat de familia Fiterman, care mai deţine producătorul Fiterman Pharma, companie cu o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei (5,4 milioane de euro) şi 63 de angajaţi în 2009. Din acţionariatul spitalului mai fac parte medicii Dragoş Negru şi Mihai Rotaru, potrivit informaţiilor de anul trecut.

Fondurile pentru dezvoltarea spitalului au fost atât proprii ale acţionarilor, cât şi împrumutate. Arcadia Hospital a fost încadrat de către Ministerul Sănătăţii la nivelul patru de competenţă, în urma unei evaluări recente care a vizat toate unităţile spitaliceşti din România (atât de stat, cât şi private).

Acest nivel de competenţă include spitalele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Iniţial, unitatea fusese încadrată la nivelul cinci.

Totodată, spitalul Arcadia Cardio a fost încadrat la nivelul cinci (categorie care include spitale care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative).

Pe piaţa de aproape jumătate de miliard de euro a serviciilor medicale private, cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, Polisano, Romar.