Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, şi-a clădit averea luptându-se cu oligarhii ruşi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.08.2011

Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a finalizat achiziţia companiei agricole Rav Agro-Pro din Rusia, care dispune de suprafeţe uriaşe de teren agricol fertil în regiunea Chernozem, scrie Czeskapozice.

Aceasta este însă ultima achiziţie dintr-o serie lungă de afaceri pe care Kellner, care are o avere estimată de revista americană Forbes la 9,2 mld. dolari (6,4 mld. euro), le-a făcut în Rusia, piaţă pe care a intrat în anii '90, atunci când oligarhii ruşi îşi creau adevărate imperii industriale ca urmare a privatizărilor.

În timp ce sectorul agricol al Rusiei prezintă un uriaş potenţial de creştere, a avea aliaţi puternici în cadrul guvernului este de asemenea vital pentru a te bucura de succes în Rusia, mai scrie Czeskapozice. Petr Kellner, proprietar al companiei PPF, prin intermediul căreia a făcut achiziţia, cultivă astfel de legături încă de la primul val de privatizări de la începutul anilor '90.

A investit în timpul privatizărilor

Petr Kellner este unic în rândul inves­titorilor străini din Rusia din punctul de vedere al diversităţii investiţiilor şi activelor sale şi nivelului de implicare în economia reală. El a mers pentru prima dată în Rusia la începutul anilor '90 în perioada primei runde de privatizări. Sosind cu experienţă şi milioane de dolari câştigate de pe urma privatizărilor din Cehia, Kellner a început să achiziţioneze o gamă largă de active în Rusia.

El a creat o firmă, numită "Petru cel Mare" care a preluat active precum fondurile Neft I Energie (Petrol şi energie) şi Ned­vizhimost (real estate) şi a achiziţionat un număr mare de acţiuni în cadrul gigantului din domeniul energiei RAO UES. În timpul crizei din 1998 din Rusia a pierdut circa 500 mil. dolari, dar îşi vânduse mare parte din active cu un an înainte.

L-a învins pe oligarhul Oleg Deripaska

În 2005 Kellner, prin intermediul fondului său de investiţii cu sediul în Jersey PPFI, a achiziţionat 38,46% din compania rusă de asigurări Ingosstrah, în cadrul căreia compania Basic Element a oligarhului rus Oleg De­ripaska deţinea deja o participaţie majo­ritară.

Deripaska dorise să achiziţioneze parti­cipaţia vândută lui Kellner de către bancherul rus Alexander Mamut, iar când a descoperit că cehul intenţiona să vândă o parte din participaţia sa către Generali, oligarhul a con­vocat adunarea generală a acţionarilor care a aprobat majorarea capitalului de bază al asigurătorului.

Kellner a contestat mişcarea în instanţă în Rusia, iar PPFI şi Generali deţin în continuare participaţia minoritară. Acest episod de­monstrează foarte clar faptul că omul de afaceri ceh are aliaţi puternici în Rusia.

Deţine mai mult de un sfert din piaţa creditelor de consum

În 2008 PPF Group a achiziţionat 39% din cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice din Rusia, Eldorado, transfor­mându-l într-un vehicul pentru divizia rusă a companiei de credite de retail Home Credit, care deţine 27% din piaţa creditelor de consum din Rusia.

În Rusia PPF Group mai deţine 24,82% din cea mai mare companie minieră Poly­metal, o participaţie de 29,9% în cadrul Nomos Bank şi un pachet de 49% din acţiunile companiei de asigurări Generali PPF Holding.