Bursa a primit undă verde pentru importul de ETF-uri

Autor: Roxana Pricop 02.08.2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat un set de modificări ale Codului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) prin care fondurile deschise de investiţii tranzacţionate (Ex­change Traded Funds - ETF) ce sunt listate pe bursele din Europa se pot lista şi la Bucureşti.

Un ETF este un fond deschis de investiţii listat care urmăreşte perfor­manţa unui indice recu­nos­cut de ac­ţiuni. Prin­cipalul argument pentru care sunt preferate de investitori este faptul că, prin structura lor, ETF-urile combină avantajele unui fond deschis cu cele ale unei acţiuni tranzacţionate. Mai exact, se pot vinde şi cumpăra de pe Bursă şi nu de la administrator sau bancă, aşa cum se întâmplă în cazul fondurilor deschi­se. Aceste instrumente le permit inves­titorilor să reacţioneze mult mai rapid la mişcările de pe Bursă şi să cumpere sau să vândă acţiuni ETF în aceeaşi zi, spre deosebire de fondurile deschise, care cer adesea comisioane ridicate de subscriere sau de retragere.

Pe bursele din vestul Europei şi din SUA fondurile tranzacţionate pe bursă au devenit unul dintre cele mai de succes vehicule de investiţii ale ulti­mului deceniu datorită costurilor reduse de tranzacţionare, varietăţii expunerilor care pot include o gamă largă de active şi posibilităţii mizării şi pe deprecierea valorii respectivelor active. Pe Bursa de la Bucureşti nu a fost listat niciun ETF până în prezent.

ETF-urile func­ţionează astfel: un investitor care cumpără un produs de acest tip având ca suport indicele american Dow Jones sau o materie primă precum aurul va obţine acelaşi randament ca indicele sau ca variaţia preţului aurului fără să fie nevoit să achiziţioneze direct de pe bursă pachete de acţiuni incluse în indice şi după struc­tura acestuia sau aur.

Pe piaţa locală, administratorii care au ajuns cel mai aproape de dezvoltarea unui ETF sunt BT Asset Management cu fondurile de indice BT Index, construit după indicele ROTX, şi fondul Index Austria ATX, construit după principalul indice al Bursei de la Viena, şi Certinvest cu fondurile de indice construite după indicii BET, BET-XT şi BET-FI. Pentru a deveni ETF-uri, aceste fonduri, cu active nete totale de 30 mil. lei, ar trebui să se tranzacţioneze la Bursă.