Pe ce acţiuni a mizat SIF Moldova în primul semestru?

Autor: Adrian Cojocar 02.08.2011

SIF Moldova (SIF2), care în ultimii ani a fost cea mai activă societate de investiţii financiare (SIF) din punctul de vedere al restructurării portofoliului, a mizat în primul semestru în special pe acţiuni din domeniul energetic precum ale transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN), ale companiei Cez Ce­hia (CEZ) şi ale acţionarului ma­joritar al Petrom, respectiv OMV Austria (OMV), în care a investit 10,5 mil. lei (2,5 mil. euro).

SIF-ul a achizi­ţionat şi acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 3 mil. lei, care are ex­punere în principal tot în acest sector. Sectorul energetic ocupă în prezent o pon­dere de circa 14% din totalul acti­ve­lor SIF Moldova, iar conducerea so-cie­tăţii intenţionează să crească ex­pu­nerea la peste 20% din totalul activelor.

SIF Moldova a mai achiziţionat în primul semestru acţiuni bancare la Erste Bank şi Banca Transilvania în valoare de 1,6 mil. lei, ţinta şi în acest caz fiind ca sectorul financiar-bancar să depăşească 50% din activele societăţii, iar în prezent acesta are o pondere de 61% în totalul activelor.

SIF Moldova a cumpărat în acest an şi titluri la instituţii care activează pe piaţa de capital în valoare totală de 3 mil. lei şi care au fost reprezentate de ti­tluri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), firma de intermediere Broker Cluj (BRK) şi titluri ale Depozitarului Central.

"În anul 2011 au fost continuate pro­gramele de investiţii vizând emi­tenţi listaţi pe pieţele externe: Austria - OMV şi AG (petrol), Semperit (cau­ciuc sintetic), Voestalpine (metalurgie); Polonia - Asseco (domeniul IT), Warsaw Stock Exhange (financiar); Cehia - Cez AS (domeniul energiei); Canada - Gabriel Resources (domeniul minerit). Valoarea investiţiilor în emitenţii enumeraţi mai sus este de 6,85 mil lei", spun reprezentanţii SIF Moldova.

Totuşi investiţiile şi vânzările de active din portofoliu s-au plasat mult sub cele realizate anul trecut, astfel că SIF-ul a raportat pe primele şase luni un profit net mai mic cu 41%, de 33,5 mil. lei.