Rezultatele BRD pe semestrul I: Presiunea provizioanelor scade, dar veniturile nu ajung pentru a readuce profitul pe creştere

Autor: Ciprian Valentin Botea 02.08.2011
BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă, a adus sub control cheltuielile cu provizioanele în prima jumătate a anului, dar presiunea pe venituri a continuat în condiţiile în care cererea de servicii bancare a rămas slabă, ceea ce s-a reflectat într-o scădere cu 23% a profitului net.



Câştigul net al băncii s-a situat la 283 mil. lei (67,5 mil. euro) în primul semestru, comparativ 367 mil. lei în perioada corespunzătoare a anului trecut. Scăderea profitului vine în condiţiile în care veniturile din operaţiuni financiare s-au redus aproape la jumătate.

Guy Poupet, directorul general al BRD SocGen, se declară totuşi mulţumit de rezultatul obţinut, având în vedere că economia nu şi-a revenit conform aşteptărilor.

"Cred că într-un mediu economic dificil BRD a demonstrat, în cursul primului semestru, soliditatea modelului de bancă universală şi capacitatea de a genera profit."

În primul semestru banca a înregistrat cheltuieli cu provizioanele de 581 mil. lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. În trimestrul al doilea au fost constituite provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante de 289 mil. lei, după ce în ultimele trei luni din 2010 fusese înregistrat un vârf al provizioanelor de peste 500 milioane lei.

Şeful BRD declara recent că vârful provizioanelor a fost atins deja şi că se aşteaptă ca tendinţa de descreştere să continue în a doua parte a anului, în condiţiile în care creşterea economică va reduce, de asemenea, presiunea pe costul riscului. El nu se aşteaptă însă la o descreştere rapidă a provizioanelor înainte ca relansarea economică să se consolideze. De asemenea, venitul net din dobânzi a scăzut cu 6%, ajungând la 849 mil. lei, în timp ce veniturile din comisioane s-au menţinut la circa 620 mil. lei.

Veniturile totale ale băncii au fost trase însă puternic în jos de câştigurile din operaţiuni financiare (tranzacţii realizate pe pieţele valutară şi monetară, dar şi cu titluri de stat), care au căzut cu aproape 48% după primele şase luni, ajungând la 168 mil. lei (40 mil. euro).

Venitul net bancar a coborât astfel până la 1,6 mld. lei (383 mil. euro), iar venitul brut din exploatare s-a restrâns de la 1,07 mld. lei la 915 mil. lei.

Cheltuielile generale au crescut uşor cu 3 mil. lei, la 685 mil. lei (164 mil. euro), în perioada ianuarie-iunie, după ce în primele trei luni francezii reuşiseră să reducă nivelul acestora cu 1%. Din cauaza scăderii veniturilor, raportul cost/venituri se situa la 42,8% în iunie, în creştere de la 39% în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Revenire uşoară a creditării în trim. II

BRD avea la jumătatea acestui an active totale de 47,6 mld. lei (11,2 mld. euro), cu 0,3% mai mult comparativ cu decembrie 2010. Faţă de iunie anul trecut activele au scăzut însă cu 2,1%.

Creditele acordate firmelor şi clienţilor individuali ajungeau la 33,3 mld. lei (7,86 mld. euro), mai puţin cu 3,5% decât la sfârşitul anului trecut. Totuşi, soldul creditelor a crescut în trimestrul al II-lea cu aproape un miliard de lei după o scădere de două ori mai mare în primele trei luni ale acestui an.

"Strategia BRD s-a adaptat condiţiilor pieţei, aspect care se reflectă într-o bună activitate a băncii pe segmentul companiilor mijlocii şi mari, în zona creditelor de refinanţare şi prin participarea la finanţarea statului", au precizat reprezentanţii băncii. Soldul creditelor acordate companiilor s-a situat la 17,3 mld. lei, în timp ce clienţii persoane fizice aveau datorii de circa 16 mld. lei.

Cât priveşte calitatea portofoliului, ponderea creditelor neperformante în totalul creanţelor asupra clientelei a urcat cu un punct procentual în semestrul I faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, ajungând la 8,7%. Creşterea a avut loc în condiţiile în care soldul creanţelor a stagnat la 29,6 mld. lei.

Continuă finanţarea puternică a statului

BRD deţinea la sfârşitul primelor şase luni titluri de stat în valoare de 4,68 mld. lei, în creştere cu 21% comparativ cu decembrie 2010.

Titlurile de stat au reprezentat principala soluţie de plasament pentru bănci în ultimii doi ani, pe fondul cererii reduse de credite şi al creşterii riscurilor în mediul privat.

Totodată, banca ţinea 8,24 mld. lei în conturi la BNR la jumătatea acestui an, în scădere de la peste 10 miliarde lei în decembrie. Scăderea vine în condiţiile în care rezervele minime la pasivele în valută s-au redus de la 25% la 20% în primul semestru. Dobânda primită pentru sumele plasate la BNR a variat între 1,47% şi 1,86% pe an la lei şi 0,75%-0,96% pe an la euro.

În acelaşi timp, depozitele atrase de la clienţi au stagnat în primele şase luni şi au ajuns la 29,8 mld. lei la sfârşitul lunii iunie. Sumele atrase de la clienţii individuali cumu­lau 14,7 mld. lei, nivel similar cu cel din decembrie 2010, dar cu 5% mai puţin decât în iunie anul trecut.

Banca avea la sfârşitul lunii iunie circa 2,3 milioane de clienţi persoane fizice şi companii, nivel similar cu cel de la sfârşitul anului trecut, dar în scădere de la 2,4 milioane de clienţi cât se înregistra în luna iunie 2010.

BRD a făcut în perioada ianuarie-iunie investiţii în valoare totală de 11,8 mil. euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru dezvoltarea sistemului informatic.

Acţiunile BRD au variat ieri uşor la BVB în jurul preţului de 13,8 lei/titlu. Capitalizarea băncii a fost astfel de 9,57 mld. lei (2,27 mld. euro).

BRD este deţinută în proporţie de 59,3% de grupul francez Société Générale, iar cele cinci societăţi de investiţii financiare deţin împreună peste 22% din acţiuni.