FMI către Guvern: Stabiliţi ce prioritate aveţi - salariile, relaxarea fiscală sau investiţiile?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 02.08.2011

Restructurarea şi vânzarea com­paniilor de stat, reducerea arieratelor statului, creşterea investiţiilor, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene, şi con­tinuarea reformei în sistemul sanitar sunt principalele direcţii prioritare pe care România ar trebui să acţioneze în viitor, în viziunea FMI.

Aceasta este una dintre concluziile vizitei de evaluare a FMI, desfăşurate la Bucureşti în ultimele aproape două săptămâni împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, a declarat ieri că, probabil, cea mai dificilă problemă de rezolvat este implementarea de reforme profunde la în­tre­prinderile de stat. "S-au realizat pro­gre­se pentru multe companii de stat. În multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu pri­va­tizarea totală sau parţială. Eu aş încuraja Gu­vernul să fie mai ambiţios în acest domeniu."

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă, până la sfârşitul acestui an şi la în­ce­putul anului viitor, acţiuni repre­zentând 15% din Transelectrica, Trans­gaz şi Rom­gaz, câte cel puţin 10% din Hi­droelectrica şi Nuclearelectrica, o partici­paţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infra­struc­tură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele din­tre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, du­pă cum a declarat Franks pentru Mediafax.

În ceea ce priveşte cumulul măsurilor pri­vind reducerea CAS, creşterea sala­ri­ilor bugetarilor sau alocarea unor sume mai mari pentru investiţii, oficialul FMI spu­ne că Guvernul va trebui să aleagă. "Guvernul are o anvelopă bugetară. De­pin­de de Guvern să decidă cum va aloca re­sursele: dacă banii vor fi alocaţi pentru investiţii, pentru creşteri salariale sau dacă vor fi diminuate contribuţiile sociale. Va fi decizia Guvernului. Spaţiul fiscal pentru 2012 este limitat", a declarat ieri Franks.

Ca şi la evaluarea realizată pentru primul trimestru, şi la jumătatea anului au fost îndeplinite toate criteriile de perfor­man­ţă.

Ţinta de deficit bugetar pentru pri­mul semestru a fost atinsă cu o anumită mar­jă, rata inflaţiei a scăzut în ultima pe­rioa­dă şi va continua această tendinţă, iar arieratele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale au fost eliminate aproape integral.