Oamenii de afaceri despre declaraţiile FMI: Unde sunt semnele astea pozitive, pentru că noi nu prea le vedem?

Ziarul Financiar 02.08.2011

Percepţia pieţelor externe privind România s-a îmbunătăţit continuu pe parcursul acestui an, având în vedere semnalele de redresare a economiei, performanţa exporturilor, îngustarea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar. De cealaltă parte, consumul nu-şi revine, povara creditelor apasă la fel de greu pe umerii românilor, iar antreprenorii spun că fără o majorare a salariilor sau o reducere a preţurilor la raft care se poate realiza doar prin scăderea TVA consumul va rămâne în continuare punctul slab al economiei locale.

Producătorii români care se confruntă şi cu creşterea preţurilor la materiile prime fug la export, acolo unde există predictabilitate şi unde contractele se semnează pe unu-doi ani cel puţin, în timp ce instabilitatea locală le dă în continuare bătăi de cap. De cealaltă parte, preşedintele Băsescu spune că România stă mult mai bine decât alte ţări din Europa, în timp ce Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, afirmă că "activitatea economică se revigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest an, susţinut de exporturi puternice, un an agricol bun şi reluarea graduală a consumului".

Şi analiştii băncilor locale sau străine au revizuit deja în creştere prognozele legate de evoluţia economiei în acest an, majoritatea estimărilor privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%. "Unde sunt semnele astea pozitive, pentru că noi nu prea le vedem" - au răspuns ieri câţiva antreprenori români la întrebările ZF legate de momentul în care semnele pozitive la extern vor ajunge şi la nivel intern. Dana Ciriperu, Claudia Medrega