Băsescu: Am făcut economii în S1 de 2 mld. lei, dar deficitul la pensii a fost de 14 mld. lei. Plusul va merge la pensii

Autor: Iulian Anghel 02.08.2011

Preşedintele Traian Băsescu a explicat la Radio România Actualităţi (RRA) care a fost punctul de plecare al discuţiilor despre majorarea salariilor bugetarilor. Potrivit preşedintelui, au fost unii politicieni care au aflat că în primul semestru România a cheltuit mai puţin decât şi-a propus, dar insuficient pentru a majora salariile, dat fiind deficitul înregistrat pe sistemul de pensii.

"Guvernul a reuşit să facă venituri cu 451 mil. lei mai mult decât a fost palnificat şi a făcut cheltuieli mai puţine 1,4 mld. lei - în total 2 mld. lei. Tradus înseamnă 500 mil. euro pe primul semestru. De aici a pornit marea discuţie: putem da înapoi bugetarilor, un gând firesc dar necinstit pentru că cei care au făcut această propunere <au uitat> că deficitul de la fondul de pensii nu este de 2 mld. lei, ci de 14,2 mld. lei. Dacă am făcut o economie de 2 mld. de ce să nu folosim această acumulare pentru a acoperi găurile la pensii?"


Potrivit preşedintelui Guvernul va majora salariile începând de anul viitor, dar nu ştie încă cu cât întrucât principalul motor ieşirii din recesiune, exporturile, ar putea avea de suferit din cauza încetinirii creşterii în ţările Occidentale.