Cum arată Spitalul Colţea, primul spital din România, deschis în urmă cu mai bine de 300 de ani, după investiţii de 63 mil. euro – GALERIE FOTO

Autor: Ioana David 03.08.2011

Spitalul Colţea, aflat în subordinea Primăriei Capitalei prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a finalizat în 2010 o primă etapă a unor investiţii de 63 mil. euro, demarate în urmă cu zece ani. Proiectul se numără printre cele mai mari finalizate în Bucureşti în sectorul de stat anul trecut şi a marcat renovarea primului spital din România, vechi de mai bine de 300 de ani (de-a lungul timpului, după un incendiu puternic a fost necesară construirea unei noi clădiri).

Spitalul Colţea, situat la kilometrul zero al Bucureştiului, are peste 345 de paturi, 580 de angajaţi (dintre care 72 de medici) şi un buget anual de 54 mil. lei (13 mil. euro). Din spital sunt externaţi anual aproape 18.000 de pacienţi, iar urgenţele reprezintă 32% din totalul cazurilor tratate.

La conducerea spitalului se află Anca Roxana Lupu, directorul medical este Mihaela Parvulescu, iar directorul financiar Daniela Elena Hriscu.

În urma unei clasificări recente a Ministerului Sănătăţii, spitalul a fost încadrat la categoria a III-a cu plan de conformare. Categoria a III-a include unităţile cu un nivel de competenţă mediu, care "deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate". Planul de conformare ataşat acestei încadrări înseamnă că trebuie să finalizeze unele investiţii pentru a putea să-şi păstreze CLASA.

Ziarul Financiar a mers în mai multe spitale de stat dar şi private pentru a afla situaţia financiară, investiţiile pe care le-au derulat sau pe care intenţionează să le facă, numărul de anagajaţi şi ce investigaţii oferă. Campania ZF are loc într-o perioadă activă pentru jucătorii din mediul privat care investesc sume record în extindere iar statul pare că a pierdut startul.