Grecii de la EFG susţin Bancpost cu credite subordonate de peste 120 mil. euro scadente în 2016

Autor: Razvan Voican 03.08.2011

Bancpost, a noua bancă după active la sfârşitul lui 2010, cu o cotă de piaţă de 3,9%, este susţinută de grecii de la EFG Eurobank prin patru credite subordonate care însumau 120,3 mil. euro la sfârşitul lui 2010 - nivel similar celui de la sfârşitul lui 2009.

Acordate în perioada 2005 - 2007, mare parte din credite aveau scadenţa în perioada 2012 - 2013, însă în contextul crizei care a zdruncinat şi piaţa financiară locală în 2009, acţionarul majoritar a prelungit scadenţele a trei împrumuturi până în 2016, demersul fiind recomandat şi de BNR. De asemenea, un al patrulea împrumut în valoare de 50 mil. euro este fără termen. Bancpost a primit condiţii de preţ foarte avantajoase de la banca-mamă pentru aceste finanţări, plătind marje de 0,6 - 0,8% peste referinţa EURIBOR la trei luni, respectiv de 1,5% peste EURIBOR la trei luni în cazul creditului fără termen, potrivit datelor publicate de bancă.

Principalul acţionar al Bancpost este banca elenă EFG Eurobank Ergasias (banca-mamă) cu 93,29% din acţiuni. În ultimii doi ani a devenit însă acţionar semnificativ şi o entitate din grup înregistrată în Olanda - EFG New Europe Holding, care a ajuns să deţină 5,73% din capital pe seama achiziţiei de acţiuni de la persoane fizice, foşti sau actuali angajaţi ai băncii. Persoanele fizice mai aveau sub 1% din acţiuni la sfârşitul lui 2010, cel mai mare acţionar individual fiind Elena Petculescu, fost preşedinte al Bancpost, în prezent preşedinte de onoare. La rândul său, EFG Eurobank are compania-mamă în Luxemburg - European Financial Group EFG, a cărei societate-mamă este holdingul înregistrat în Marea Britanie Private Financial Holding Limited.

Holdingul este controlat de familia magnatului grec Spiros Latsis, a cărui avere este estimată la peste 9 mld. dolari. Latsis a fost coleg la London School of Economics cu peşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

De fapt, EFG Group deţine numai 44,8% din EFG Eurobank, restul acţiunilor aflându-se în proprietatea unor persoane fizice şi juridice, fără ca vreuna să aibă pachete mai mari de 5%.

Volumul mare de credite subordonate acordate Bancpost de către EFG Eurobank ar constitui un factor care ar îngreuna o eventuală tranzacţie de vânzare a Bancpost, fiind nevoie ca potenţialul cumpărător să acopere şi această sumă. Eurobank nu a trecut recentul test european de rezistenţă la stres, însă a luat deja măsuri de consolidare a capitalului pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de supraveghere, incluzând vânzări de active.

Legătura Bancpost cu entităţi din grupul EFG este foarte puternică.

La capitolul plasamente la bănci, cea mai mare parte a lichidităţilor Bancpost se aflau în străinătate la sfârşitul lui 2010, la EFG Private Bank Luxemburg, cu un sold de peste 1,8 mld. lei (443 mil. euro). Suma este cu 27% mai mică faţă de 2009.

O companie membră a aceleiaşi entităţi este şi cel mai mare deponent la Bancpost, cu un sold de 2,56 mld. lei (610 mil. euro), în creştere cu aproape 12% faţă de 2009. Circa jumătate din bani sunt în depozite cu scadenţa mai mare de un an.

În acelaşi timp, Bancpost şi-a lichidat anul trecut depozitele constituite la banca-mamă care însumau 15,5 mil. lei la sfârşitul lui 2009.