Investitorii vând cu speranţa că vor putea cumpăra mai ieftin

Autor: Monica Juganaru 03.08.2011

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 1,4%, în linie cu marile burse europene, din cauza temerilor privind situaţia economică globală, după datele sub aşteptări publicate în SUA privind industria prelucrătoare şi îngrijorări referitoare la extinderea crizei datoriilor în zona euro.

Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat şedinţa la preţuri în coborâre medie de 1,59%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,4% sub referinţă. În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP), a scăzut cu 1,76%. Totodată, indicele extins al bursei BET-XT al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate afişa o corecţie de 1,69%.

Majoritatea acţiunilor au debutat la preţuri în scădere, iar ulterior şi-au accentuat declinul, investitorii reacţio­nând la mişcările similare consemnate de marile pieţe europene.

"Îngrijorările investitorilor sunt legate în principal de contextul extern şi nu de economia noastră. Jucătorii gândesc la nivel global, iar atenţia este îndreptată spre votul din senatul ame­rican privind acordul pentru ridicarea plafonului datoriei de stat. Deşi pieţele se aşteaptă la un vot favo­ra­bil, sunt temeri privind retro­gra­da­rea ratin­gului de către agenţiile de evaluare financiară. Până nu se liniştesc pieţele externe, nu vom vedea nici la noi volume în creştere", a decla­rat Marcel Murgoci, directorul de opera­ţiuni al firmei de brokeraj Estinvest

El a spus că îi este greu să estimeze ce se va întâmpla în următoarea perioadă la BVB, iar jucătorii ar trebui să fie vigilenţi şi atenţi zilnic la ştirile externe, fără să-şi facă planuri pe termen lung.

"Sectorul financiar-bancar este cel mai afectat de contextul extern, iar cele­lalte sectoare vor fi influenţate in­di­rect, jucătorii dorind să vândă cu spe­ranţa că vor putea cumpăra mai ieftin peste ceva timp", a spus Murgoci.

Sentimentul negativ de pe pieţe a fost alimentat şi de creşterea con­tractelor credit default swap pe datoriile Spaniei şi Italiei, din cauza temerilor că al doilea pachet de salvare a Greciei nu va fi suficient pentru a opri extinderea crizei da­toriilor de stat către economiile mai mari din regiune.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au continuat să plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele mai multe titluri. Doar acţiunile emise de patru companii din cele 78 de societăţi listate pe prin­cipalele patru categorii ale BVB au înregistrat rulaje de peste un milion de lei.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni, de 19,4 milioane de lei

(4,6 milioane de euro), este cu 43% sub cea de la finalul sesiunii prece­dente, de 34,2 milioane de lei (8 milioane de euro). Cele mai lichide au rămas ac­ţiunile FP, cu un rulaj de 9,83 milioane de lei.

Ultimul transfer din piaţă s-a încheiat la un preţ de 0,511 lei, cu 0,78% sub referinţă.

Bursele europene au atins marţi minimul ultimelor zece luni din cauza temerilor privind situaţia economică globală, iar la ora închiderii pieţei locale erau în scădere cu până la 1,1%.

De urmărit astăzi