Prima rectificare: plus 3,2 mld. lei la venituri, plus 4,1 mld. lei la cheltuieli

Autor: Dinca Thomas 03.08.2011

Guvernul va rectifica bugetul de cheltuieli în sensul că va majora veniturile la buget cu 3,2 miliarde de lei şi va creşte cheltuielile cu 4,1 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetar va creşte cu aproape 883 mil. lei.

Banii vor fi alocaţi mai multor ministere pentru finanţarea proiectelor de investiţii şi pentru stingerea datori­ilor acumulate de companii de stat, potrivit unui proiect care vizează prima rectificare bugetară din 2011.

Dacă Ministerul Transporturilor va primi o suplimentare de 1,6 mld. lei la buget, cel al Mediului şi cel al Transporturilor vor primi cu peste 550 mil. lei mai puţin anul acesta. Majorarea veniturilor bugetului de stat va fi realizată din sumele colectate din impozitul pe profit, venituri şi câştiguri din capital de la persoane juridice, din impozitul pe ve­nit şi salarii, din taxa pe valoarea adău­gată, din accize şi din venituri nefiscale.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii sunt indicate în creştere cu 643,5 mil. lei (rezultând din diminuarea veniturilor curente, prin contribuţii, cu 364,4 milioane lei şi majorarea subven­ţiei de la bugetul de stat cu un miliard lei), în timp ce cheltuielile vor fi majorate cu 643,5 milioane lei, pentru plata integrală a pensiilor până la sfâr­şitul anului.