Apocalipsa după Stephen King/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 05.08.2011

Elli Paionidiou

Magdalena, Magda, Maggie…

Editura Omonia

Traducere de Christina Christodoulou-Todea. Cuvânt-înainte de Niki Marangou. Romanul a apărut în 2004 şi este rodul experienţei unei femei care trăieşte în secolul XX în Cipru, dar care circulă în toată lumea. Autoarea, originară dintr-o localitate din apropierea oraşului Limasol, a urmat studii economice la Atena şi s-a ocupat apoi cu jurnalistica, colaborând, o vreme, şi cu Radioteleviziunea cipriotă. A publicat mai bine de 30 de cărţi: poezie, proză (nuvelă, roman şi cronică), literatură pentru copii, piese de teatru pentru copii, puse în scenă în Cipru şi în străinătate.

Dan Liviu Stănescu

Povestiri de pe Dealul Negru

Editura Meronia

Arhitectul Dan Liviu Stănescu (1953-2010), stabilit din 1989 în Italia, a fost pasionat de grafică şi de scris. La vreo două luni de la moartea fulgerătoare, i s-a deschis o expoziţie de grafică la Bucureşti, despre care ziarul nostru a relatat pe larg. Concomitent cu expoziţia, la sfârşitul lunii mai, a apărut acest volumaş prefaţat de prietenul său Daniel Nicolescu şi postfaţat de editoarea Jana Balacciu Matei şi care cuprinde şi ilustraţii ale autorului. Cartea nefiind finalizată de autor, editorii îi adaugă şi un proiect de sumar, un fel de "decupaj tehnic" din care reiese complexitatea scrierii avută în vedere de Dan Liviu Stănescu (fiecare capitol de sugerat printr-o frază ori două).

H. Salem

Cercul virtuos

Editura Tritonic

Prefaţa, de Lucia Verona, istoriseşte "aventura" acestei cărţi, acum în ediţie necenzurată. Cartea a apărut în 1977, a trecut de toate formele de cenzură, dar la ultima s-a oprit. După ce erau tipărite, volumele mai erau citite de cineva, care dădea "bunul de difuzare". Peste acest hop cartea n-a trecut şi toate aproape toate cele 30.000 de exemplare - în afara câtorva zeci care au ajuns la cititori direct din tipografia de la Galaţi - au fost date la topit. La aproape un an, cartea a apărut, totuşi, cu două capitole schimbate, cu acelaşi titlu şi acelaşi ISBN, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. "Salem avea şi umor, un umor intelectual şi subtire. Era cucerit de farmecul dialogului şi, desigur, nu întâmplător a scris şi teatru, care cred că se potrivea perfect firii sale." - Aurel Storin

L.J. Smith

Jurnalele vampirilor

Întoarcerea: suflete -umbră

Editura Leda

Traducere din engleză şi note de Mirella Acsente. Este a şasea parte din "Jurnalele Vampirilor" şi a doua din ciclul "Întoarcerea", care are la rândul ei trei părţi. Eroii sunt tot vampirul Stefan şi frumoasa Elena. Marea dragoste a Elenei Gilbert, vampirul Stefan Salvatore, a fost capturat şi întemniţat de către spiritele demonice care au pus stăpânire pe Fell's Church şi acum distrug oraşul. Elena pleacă în căutarea lui Stefan, alături de Damon, fratele lui, un vampir periculos care o doreşte pe Elena numai pentru sine. Cei doi pătrund în Dimensiunea Întunecată, o lume în care demonii şi vampirii umblă liberi, în vreme ce oamenii sunt sclavii lor.

11 poeţi maghiari contemporani

O antologie

Editura Paralela 45

Antologie, traducere din limba maghiară şi prefaţă de George Volceanov. "Pe aceşti autori atât de diferiţi îi uneşte retrăirea obsedantă a unor momente de criză ale istoriei naţionale - 1848, 1914, 1956 - , rememorarea traumelor ce au lăsat urme adânci, indelebile. Iar recursul la conservarea tradiţiei, a elementelor naţionale locale, distincte se opune tendinţei de europenizare şi globalizare într-o ţară care, să nu uităm, a intrat înaintea României în Uniunea Europeană, dar refuză să-şi uite trecutul şi să-şi şteargă identitatea." Poeţii antologaţi sunt Tolnai Otto, Petri Gyorgy, Racz Peter, Bogdan Laszlo, George Szirtes, Zalan Tibor, Visky Andras, L.Simon Laszlo, Demeny Peter, Pal Daniel Levente, Zentai Adel.

Stephen King

Apocalipsa

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Mihai Moroiu. Ediţia a treia a acestui enorm roman, la propriu şi la figurat. O carte de aproape 1.200 de pagini despre care autorul însuşi spunea "Mi-am dorit să scriu o fantezie epică asemenea celei create de J.R.R. Tolkien în Stăpânul inelelor, dar în manieră americană. Aşa a luat naştere Apocalipsa." O eroare de computer de numai o nanosecundă transformă lumea în pustiu. Dar cel mai înspăimântător coşmar se întrupează într-un bărbat cu zâmbet letal şi puteri inexplicabile: Randall Flagg, omul negru. Cine va învinge în confruntarea cu răul pur? O călătorie halucinantă, jalonată de cele mai incredibile aventuri printr-o lume care aduce cu Europa Evului Mediu întunecat. "Erau anumite locuri în care mirosul bogat al morţii era suficient să te aducă în pragul leşinului. Un mort în plus sau în minus nu mai însemna mare lucru."