Consiliul fiscal nu este de acord ca statul să majoreze cheltuielile. Intenţia este "regretabilă"

Autor: Mihaela Claudia Medrega 03.08.2011

Suspendarea temporară a prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile, avertizează Consiliul fiscal într-o opinie privind proiectul de rectificare bugetară.



Ordonanţa de Urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la unul dintre articolele Legii responsabilităţii fiscal-bugetare care stabileşte că sumele privind cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul UE.

Consiliul fiscal consideră regretabilă practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţia bugetară.

"Cu toate că majorarea de cheltuieli poate fi justificată parţial de necesitatea plăţii

arieratelor, suspendarea temporară a prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile".

În plus, Consiliul fiscal apreciază că recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este de natură să contribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminând astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumată şi promovată de autorităţi.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat cu 2,98 mld. lei, menţinând astfel ţinta de deficit bugetar asumată.

Consiliul fiscal este o autoritate independentă, compusă din 5 membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

Din Consiliul Fiscal fac parte Ionuţ Dumitru - preşedinte (economistul-şef Raiffeisen Bank), Răzvan Stanca - vicepreşedinte (BNR), Lucian Liviu Albu (Academia Română), Silviu Şeitan (Institutului Bancar Român) şi Tatiana Moşteanu (ASE Bucureşti).