Cum se vede economia Italiei de pe marginea prăpastiei. Radiografia finanţelor şi implicaţiile majorării dobânzilor titlurilor de stat

Autori: Bogdan Cojocaru , Alexandru Matei 03.08.2011

Toţi ochii investitorilor sunt îndreptaţi acum spre Italia, a treia mare economie din zona euro, căreia investitorii îi cer dobânzi tot mai mari pentru a o împrumuta. Randamentele titlurilor de stat italiene cu maturitatea de zece ani se află la 6,06%, coborând de la maxime de peste 6,25% pe an. Randamentele, sau dobânzile cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul de la Roma, sunt periculos de aproape de pragul de 7% la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să apeleze la ajutor extern.

Dacă un astfel de scenariu ar avea loc astăzi şi în cazul Italiei, Europa nu ar avea capacitatea de a o salva pentru că fondul de urgenţă EFSF mai are la dispoziţie puţin peste 200 de miliarde de euro pentru a acorda împrumuturi. În cazul în care Italia nu se va mai putea împrumuta de pe pieţe, guvernul mai are bani pentru a-şi acoperi cheltuielile până în luna septembrie, conform unui raport al băncii americane JP Morgan Chase.

Detalii despre situaţia financiară a Italiei

Datoria publică se ridica la 1.890 de miliarde de euro la finele lunii aprilie.

Italia a strâns de la începutul anului prin vânzarea de obligaţiuni 277,4 miliarde de euro, echivalentul a 65% din ţinta pentru 2011, şi mai trebuie să împrumute 147,4 mld. euro.

O creştere de un punct procentual a randamentelor datoriilor italiene adaugă 3 miliarde de euro la plata dobânzilor în primul an şi de două ori mai mult în cel de-al doilea an.

Italia a estimat în aprilie costuri de 77 de miliarde de euro (4,8% din PIB) în acest an pentru plata dobânzilor titlurilor de stat.

FMI a estimat în aprilie că 47% din datoria guvernamentală italiană din 2010 era deţinută de investitori străini.

Băncile cu sediul în Italia deţineau la sfârşitul lunii mai instrumente finaciare ale guvernului de la Roma în valoare de 192 de miliarde de euro.

În primul trimestru deţineau astfel de titluri de 589 miliarde de euro în numele clienţilor.

Cele mai mari cinci bănci italiene axate pe creditul de retail aveau expuneri nete directe la datoriile suverane italiene de 159 de miliarde de euro.

Cea mai mare expunere o are Intesa Sanpaolo, de 57,6 miliarde de euro, pe locul doi plasându-se UniCredit, cu o expunere de 47,5 miliarde de euro.