Roibu spune că porneşte toată petrochimia de la Piteşti din octombrie dacă-l lasă minoritarii

Autor: Adrian Cojocar 04.08.2011

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spune că după repornirea instalaţiilor de pe platforma Arpechim Piteşti, aşteptată pentru luna octombrie a acestui an, necesarul lunar al companiei pentru capital de lucru se va ridica la 75 mil. euro, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie destinată cheltuielilor cu materiile prime necesare producţiei.

Oltchim va cheltui anual 246 mil. euro pe benzină nafta, un derivat petrolier produs de majoritatea rafinăriilor din ţară şi care se producea şi la rafinăria Arpechim înainte ca OMV Petrom să o închidă definitiv la începutul acestui an.

Totodată, compania va avea nevoie de 153,6 mil. euro pentru gaze (etan, propan, bu­tan) folosite în procesul de producţie şi 102 mil. euro va plăti pentru energie electrică. Com­pania va cheltui anual circa 54 mil. euro pen­tru gaze naturale şi 28,8 mil. eu­ro pentru abur in­dus­trial, potrivit datelor furni­zate de Oltchim.

"Pentru funcţionarea in­te­grată este necesară con­trac­tarea unor finanţări care să asigure necesarul de ca­pital de lucru pentru o perioadă de două luni. Nece­sarul de capital de lu­cru pentru o lună de func­ţio­nare de 75 mi­lioa­ne euro este calculat atât pentru platforma de la Râm­nicu Vâlcea, cât şi pentru cea de la Piteşti şi este mai mare decât estimarea de anul trecut, de­oare­ce s-a avut în vedere creş­te­rea pre­ţu­rilor la energie electrică şi gaze na­tur­ale, unele din prin­cipalele materii prime ale so­cietăţii", spune Con­stan­tin Roibu, di­rec­torul ge­neral al Oltchim Râmnicu Vâlcea.

El a precizat că firma are nevoie iniţial de 150 mil. euro pentru capital de lucru, pentru că pe parcurs sumele rulate se reîntorc în socie­tate după vânzarea produselor şi reluarea ciclului de fabricaţie.

"Dacă PCC SE nu va contesta în instanţă hotărârea adunării generale a acţionarilor pentru angajarea creditului, estimăm por­ni­rea la capacitate a instalaţiilor în luna octombrie 2011", spune Roibu.

Grupul nemţesc PCC SE este principalul acţionar minoritar al Oltchim şi s-a declarat împotriva repornirii instalaţiilor din secţia de pe­trochimie din cadrul Arpechim pe motiv că in­stalaţiile sunt într-o stare avansată de de­te­riorare. Ei consideră totodată că funcţio­na­rea integrată a Oltchim cu petrochimia Arpechim ar cauza pierderi şi mai mari com­binatului, în condiţiile în care rafinăria Arpechim se afla de mai mulţi ani pe pier­dere înainte de a fi închisă de Petrom.

De cealaltă parte, Constantin Roibu, care conduce combinatul chimic de peste 20 de ani, crede că poate să readucă activitatea pe profit.

"Profitul din activitatea de exploatare şi implicit economia care se va realiza ca urmare a funcţionării integrate la capacitate a Oltchim este de aproximativ 60 milioane de euro", spune Roibu.

După decizia Petrom de închidere definitivă a rafinăriei Arpechim în luna martie a acestui an, statul s-a arătat interesat de pre­luarea şi redeschiderea rafinăriei prin inter­mediul Oltchim care ar putea produce în cadrul combinatului benzina nafta necesară procesului de producţie. Până în acest mo­ment statul şi Petrom nu au ajuns la un acord în această privinţă, însă între timp Oltchim a cumpărat mai multe active de la Petrom care aparţineau rafinăriei de la Piteşti.

Conducerea Oltchim spune că Linde Gaz intenţionează să construiască o fabrică de oxigen azot în incinta combinatului şi că până la finalizarea investiţiei compania va utiliza oxigen şi azot din fabrica veche existentă pe platforma de la Piteşti.