Consiliul fiscal critică rectificarea bugetară şi avertizează: Se încalcă legea

Autor: Claudia Medrega 04.08.2011

Consiliul fiscal critică creşterile cheltuielilor bugetare incluse în proiectul de rectificare, deşi poate fi justificată par­ţial de necesitatea plăţii arieratelor, caracterizând ca "regretabilă" intenţia de a face aceste majorări prin derogare de la legea responsabilităţii fiscale.

Ordonanţa de Urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 include derogarea de la unul dintre artico­le­le Legii responsabilităţii fiscal-bugetare (Legea 69/2010) care sta­bileşte că sumele privind cheltuielile totale ale bugetului ge­neral consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniu­nii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul UE.

Suspendarea temporară a prevederilor legii respon­sabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile, avertizează Consiliul fiscal într-o opinie privind proiectul de rectificare bugetară.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat cu 2,98 mld. lei, menţinând ţinta de deficit bugetar asumată.

Consiliul fiscal consideră regretabilă practica de a eluda printr-un act normativ regulile in­stituite prin legea 69/2010 pen­tru promovarea disciplinei în execuţia bugetară şi aver­ti­zea­ză că nivelul total al chel­tu­ielilor bugetului general con­so­li­dat, excluzând asistenţa fi­nan­ciară din partea UE, pro­pus prin proiectul de recti­fi­care depăşeşte cu 2,9 mld. lei pla­fonul de 194,4 mld. lei apro­bat de Parlament pentru anul 2011 prin legea privind apro­barea plafoanelor unor indi­catori specificaţi în strategia fiscal-bugetară.

"Cu toate că majorarea de cheltuieli poate fi justificată parţial de necesitatea plăţii arieratelor, suspendarea tem­porară a prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile."

În plus, Consiliul fiscal apreciază că recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este de natură să contribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminând astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumată şi promovată de autorităţi. Consiliul atrage atenţia şi că încălcarea anumitor prevederi din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare implică sancţiuni explicite.

Consiliul fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macro­eco­nomice şi bugetare, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare.

Cum se majorează cheltuielile la rectificare

Cheltuielile totale se majorează prin proiectul rectificării bu­getare cu 2,98 mld. lei, ceea ce reflectă, pe de o parte, im­pactul schemei de stingere "în lanţ" a arieratelor, respectiv 1,42 mld. lei, cu impact la nivelul capitolelor: subvenţii - 735,5 mil. lei, asistenţă socială - 236,6 mil. lei, alte transferuri - 442,3 mil. lei, alte cheltuieli - 12 mil. lei.

În plus, proiectul include suplimentarea cheltuielilor cu bu­nurile şi serviciile (+433,2 mil. lei, din care 300 mil lei către Fon­dul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, chel­tu­ielile de capital (+320,8 mil. lei), fondul de rezervă (+228 mil. lei), cheltuielile cu subvenţiile (+220,8 mil. lei), cheltuielile cu asis­tenţa socială (+116,3 mil. lei) şi au fost alocate sume mai mari la categoria alte transferuri (+116,7 mil. lei).