Alfred Toepfer anunţă investiţii-gigant în România: şase silozuri la Dunăre, un altul în vestul ţării şi un terminal de export la Constanţa

Autor: Gabriel Razi 04.08.2011
Alfred C. Toepfer, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe piaţa locală cu afaceri de circa 300 de milioane de euro, intenţionează să îşi extindă reţeaua de silozuri la 16 prin investiţia în şase unităţi pe Dunăre, dar şi într-o alta în vestul României.



Traderul a achiziţionat deja mai multe barje cu care intenţionează să transporte pe Dunăre cerealele colectate în România şi vizează construcţia unui terminal de export în portul Constanţa, potrivit datelor prezentate de compania americană Archer Daniels Midland (ADM), acţionarul majoritar al Toepfer.

"Vedem ca oportună majorarea capaci­tăţii noastre de colectare şi transport a cerealelor de-a lungul Dunării în România, ţară care a devenit exportator net de cereale şi plante oleaginoase în ultimii ani", a declarat Gary L. Towne, preşedinte al Alfred C. Toepfer International. Aceste in­formaţii au fost publicate pe site-ul compa­niei americane Archer Daniels Midland, unul dintre cei mai mari traderi şi proce­satori de produse agroalimentare la nivel global cu afaceri de 61,6 miliarde de dolari anul trecut şi aproape 30.000 de angajaţi.

Compania ADM nu a dat însă detalii în privinţa valorii la care se ridică investiţia în extinderea capacităţii de stocare a Alfred Toepfer în România şi nici în privinţa orizontului de timp în care aceste capacităţi vor deveni operaţionale. De cealaltă parte reprezentanţii din România ai Alfred Toepfer nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF.

Planul de extindere al Alfred Toepfer arată interesul multinaţionalelor-gigant de pe piaţa comerţului cu cereale pentru agricultura românească. Exporturile de cereale ale României sunt controlate aproape în totalitate de marii traderi precum Alfred C. Toepfer, Glencore, Bunge sau Cargill. Anul trecut marii traderi au exportat cereale de circa 800 de milioane de euro, o treime din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale României.

În acest an specialiştii se aşteaptă ca recolta de cereale a României să crească în medie cu 10%-15%, avansul urmând a fi susţinut de grâu, porumb şi floarea-soarelui. Primele date arată că în acest an în România recolta de grâu se va ridica la 7 milioane de tone, un avans de 23% faţă de anul precedent. Avansul agriculturii ro­mâneşti poate fi şi unul dintre motivele pentru care Alfred Toepfer a decis să îşi extindă capacităţile de stocare şi transport.

Au o reţea operaţională de opt silozuri pe Dunăre

Traderul Alfred Toepfer deţine în România o reţea de opt silozuri poziţionate de-a lungul Dunării cu o capacitate totală de stocare de 118.000 de tone. Astfel, traderul, care are în România afaceri de peste 300 de milioane de euro, operează trei silozuri în judeţul Giurgiu cu o capacitate totală de stocare de 51.000 de tone, dar şi o bază de recepţie a cerealelor la Hârşova în judeţul Constanţa cu o capacitate de 31.000 de tone. Traderul mai deţine două silozuri de câte 9.000 de tone în Corabia, judeţul Olt, şi în Olteniţa, judeţul Călăraşi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Compa­nia este prezentă şi în vestul României printr-un siloz de 6.000 de tone situat tot în apropierea Dunării în judeţul Mehedinţi.

Alfred Toepfer, al cărui sediu central este în Hamburg, şi-a extins în urmă cu o lună reţeaua de silozuri din vestul României printr-o investiţie de 2,8 milioane de euro într-o unitate de stocare de 12.000 tone în Biled, judeţul Timiş, în apropierea graniţei cu Ungaria.

În prezent germanii de la Toepfer construiesc două silozuri în Călăraşi şi Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin - unde nu erau prezenţi - dar şi în a patra uni­tate de stocare în Giurgiu - unde deja deţin 17% din capacitatea de stocare totală a judeţului, potrivit datelor ADM. Dacă în judeţul Caraş-Severin niciunul dintre principalii competitori ai Toepfer nu deţine capacităţi de stocare, situaţia este diferită în judeţul Călăraşi, unde Cargill poate stoca 47.000 de tone, 9% din totalul capacităţii de stocare a judeţului, iar Agri­cover deţine la Lehliu un siloz de 38.000 de tone.

Mai mult, planurile de extindere pe piaţa locală ale germanilor de la Toepfer includ şi investiţia în alte capacităţi de stocare în Borduşani, judeţul Ialomiţa, dar şi în Corabia, judeţul Olt, şi Galaţi.

Traderul, care a achiziţionat deja o flotă de barje cu ajutorul cărora vizează inter­conectarea silozurilor de pe Dunăre, vizează şi o altă investiţie într-un terminal de export în portul Constanţa.

"Acest proiect are o importanţă stra­tegică pentru extinderea reţelei noastre în Europa de Est. Ca­pa­­cităţile de stocare şi terminalul de ex­port sunt bine pozi­ţionate şi ne măresc ca­pacitate de trans­­port a cere­alelor de-a lungul Du­nării şi în Marea Neagră. Pe de altă parte, bar­jele achi­ziţionate de Toepfer ne dau posibilitatea să con­trolăm mai bine lanţul de distri­buţie", a explicat Towne.

Alfred C. Toepfer, companie despre care există foarte puţine date oficiale, este prezentă în 36 de ţări, are 2.000 de angajaţi şi tranzacţionează anual mai mult de 42 de milioane de tone de materii prime.

Pe o piaţa locală a comerţului cu cereale, evaluată la 1 miliard de euro, Toepfer intră în competiţie cu alte mari case de comerţ precum americanii de la Cargill, companiile elveţiene Glencore şi Ameropa sau olan­dezii de la Nidera.