Încă un filtru în achiziţiile publice: ANRMAP verifică şi contractele cu dedicaţie

Autor: Iulian Anghel 04.08.2011
Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) are, de acum înainte, dreptul la verificarea prealabilă a anunţurilor de participate la licitaţie înainte de începerea procedurii de atribuire, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern care a mai decis şi suplinirea cu 50 de poziţii a schemei ANRMAP (p=nă la 156 de poziţii).
Prin modificarea HG 925/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRMAP a fost introdusă funcţia de verificare a documentaţiilor de atribuire aferente contractelor de achiziţie publică a căror valoare estimată este mai mare decât echivalentul în lei a 15.000 euro, (reprezentând pragul de la care există obligativitatea aplicării unei proceduri de achiziţie publică conform prevederilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică).
Astfel, ANRMAP va putea să verifice conformitatea acestor documentaţii cu legislaţia aplicabilă în domeniul achiziţiilor publice, această verificare nevizând aspectele tehnice ale caietului de sarcini, potrivit instituţiei.


Guvernul a blocat în urmă cu două săptămâni trimiterea către Bruxelles a facturilor spre decontare a cheltuielilor făcute pe programele dezvoltate cu fonduri europene de teamă ca Executivul european să nu descopere nereguli şi să retragă banii. Autorităţile române verifică acum procedurile de achiziţii publice în care sunt implicaţi bani europeni după ce Bruxellesul a făcut observaţii potrivit cărora neregulile cele mai flagrante sunt înregistrate în domeniul achiziţiilor publice.