Cum şi de ce se contaminează acţiunile româneşti de la acţiunile străine?

Autor: Adrian Cojocar 04.08.2011

Probabil că nu de puţine ori aţi auzit un broker sau altul spunând că acţiunile cotate la bursa de la Bucureşti au scăzut într-o zi din cauză că piaţa americană a înregistrat o corecţie, sau pentru că Walmart sau Exxon au raportat profituri în scădere.

Mulţi investitori se întreabă ce legătură au rezultatele şi evoluţia acţiunilor companiilor de peste ocean sau din nordul Europei cu acţiunile lor deţinute la companii româneşti listate la bursa din Bucureşti când activităţile acestora aparent nu au nicio tangenţă cu cele din România.

Pentru a înţelege cum se influenţează o acţiune pe alta trebuie să cunoaşteţi întâi modul cum evaluează analiştii acţiunile de pe bursă. Cele mai comune metode de evaluare sunt cea de actualizare a cash-flow-urilor unei companii în prezent (DCF) şi metoda comparaţiei.

Când evaluează o acţiune, cei mai mulţi analişti compară multiplii de evaluare ai respectivei companii cu multiplii unor firme similare de obicei din străinătate pentru a vedea cât de ieftine sau de scumpe sunt în raport cu acestea din urmă.

Multiplii de evaluare sunt influenţaţi direct de preţul acţiunilor în piaţă, care se modifică zilnic ca urmare a tranzacţiilor realizate de investitori pe burse.
În aceste condiţii, orice variaţie de preţ a unei acţiuni de pe plan intern sau extern are ca efect modificarea multiplilor de evaluare şi implicit se răsfrânge asupra tuturor acţiunilor din respectivul sector.

De exemplu, acţiunile Biofarm ar putea fi comparate din punct de vedere al multiplilor de evaluare cu cei ai producătorului de medicamente Bioton din Polonia, Richter Gedeon din Ungaria sau producătorului american Watson Pharmaceuticals.

Dacă media multiplilor de profit la care se tranzacţionează aceste companii de pe plan extern este la un moment dat de 10 iar acţiunile lor scad într-o anumită perioadă cu 10% atunci se vor tranzacţiona la un multiplu de profit de circa 9.

Dacă acţiunile Biofarm nu s-ar corecta la rândul lor după evoluţia restului titlurilor din sector atunci ar părerea că acestea sunt supraevaluate faţă de situaţia anterioră scăderii acţiunilor de pe plan extern.

De aceea cei mai mulţi investitori, când sesizează variaţii pe o piaţă externă, îşi ajustează aproape imediat aşteptările de preţ la care tranzacţionează acţiuni în funcţie de creşterile sau scăderile înregistrate de alte acţiuni.

Orice ştire cu impact semnificativ asupra activităţii unei companii importante dintr-un sector, cum este Walmart, cel mai mare retailer din lume, sau Exxon Mobile, cea mai mare companie petrolieră din lume, poate avea efecte aproape imediate asupra acţiunilor din întreaga lume, nu numai asupra celor listate la Bucureşti din cauză că sunt folosite ca etalon pentru întregul sector sau evoluţia economiei mondiale.

Un alt mecanism de cotaminare a acţiunilor are loc este prin intermediul metodei de evaluare bazate pe actualizarea cash-flow-urilor, care presupune ca analiştii să estimeze în viitor ce evoluţie vor avea vânzările şi profiturile unei companii.

Estimările privind evoluţia acestor indicatori au la bază de cele mai multe ori prognoze care pornesc chiar de la contextul economic internaţional, care este dat tot de rezultatele pe care le raportează companiile etalon din întreaga lume sau la nivel de sector.

De exemplu, dacă Exxon Mobile raportează profituri în creştere, atunci analiştii vor fi înclinaţi să creadă că rezultatele ce urmează să fie raportate de OMV Petrom (SNP) ar putea fi de asemenea pozitive şi să-şi ajusteze în sus prognozele de vânzări şi profit cu efecte benefice asupra acţiunilor companiei româneşti.

Pentru că investitorii nu pot să urmărească tot timpul ce se întâmplă cu fiecare companie din lume, aceştia preferă în general să observe anumiţi indici importanţi din lume, precum S&P 500 din SUA, care arată evoluţia acţiunilor celor mai importante 500 de companii americane, sau Stoxx Europe 50, care include cele mai importante 50 de companii europene, iar variaţiile acestora se răsfrâng aproape instantaneu asupra acţiunilor din întreaga lume.