Damian, Terapia Ranbaxy: Reforma sistemului de medicamente nu a reuşit, dar regret că ministrul Sănătăţii a demisionat

Ziarul Financiar 04.08.2011

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, spune că regretă demisia ministrului Sănătăţii Cseke Attila, având în vedere că este primul ministru care a început reforma, cu toate că la nivelul sistemului de medicamente "reforma nu a reuşit".

"Este primul mandat de ministru în timpul căruia a început reforma. Eu personal regret că a demisionat. O parte din reformă, respectiv reforma sistemului de medicamente nu a reuşit. Probabil nu a avut sprijin politic şi tehnic. Nu am crezut nicodată că va primi 4 mld. de lei la rectificare. Orice ministru al sănătăţii ar cere aceşti bani, nu i-ar primi", a declarat Damian.

El a amintit că sistemul de sănătate se deteriorează de la un an la altul, şi nu doar din perspectiva producătorilor de medicamente, ci şi sub aspectul acoperirii cu servicii medicale, a dispariţiei specialiştilor din sistem, a fraudei, corupţiei şi risipei din sistem.

"Cred că şi conflictul cu Casa de Asigurări de Sănătate a devenit o piedică. Dacă la vârf nu te poţi înţelege, nu poţi să mergi mai departe. Este nevoie de respectarea atribuţiilor, foarte clar delimitate. Şi tot ce se face, trebuie să se facă pe criterii tehnice. Dacă schimbăm un ministru al Sănătăţii anual, fără să creăm un tablou de bord cu ce trebuie făcut, cu ce reforme sunt necesare nu rezolvăm. Nu este chirurgie pe creier. Problema are foarte multe soluţii tehnice care pot fi aplicate".