Matei Păun, BAC Investment: În momentul de faţă nu mai există pe plan mondial lideri credibili care să ofere pieţelor mesaje. "Nu mai există un Helmut Kohl, un Ronald Reagan, un Gorbaciov"

Autor: Sorin Pâslaru 05.08.2011

Matei Păun, director la compania de consultanţă în investiţii BAC Investment, spune că scăderile de pe pieţele de capital erau de aşteptat, având în vedere că lumea traversează o perioadă de lungă volatilitate.

"Acum trei ani am spus că o să avem o perioadă lungă de mare volatilitate. Nu pot să văd capătul acestei perioade, pentru că ar trebui să se rezolve nişte dezechilibre care au rămas în picioare de 3-4 ani, ba şi mai mult, unele s-au accentuat. Este vorba de dezechilibrele pe pieţele monetare, gradul de mare de îndatorare, lupta Chinei de a nu-şi deprecia moneda. La asta s-a mai adăugat şi cutremurul din Japonia. În plus, multe din bănci nu şi-au rezolvat nici acum problemele de acum 3-4 ani", a spus Păun.

Analistul crede că în momentul de faţă nu există pe plan mondial nişte actori credibili de stat care să ofere pieţelor financiare mesaje puternice.

"Nu mai există un Helmut Kohl, un Ronald Reagan, un Gorbaciov. Nu există oameni care să fie dispuşi să facă şi compromisuri", spune el.

Dar trebuie statele să intervină pe pieţele financiare, nu au intervenit destul în urmă cu trei ani, când a fost marea criză provocată de căderea Lehman Brothers?

"Trăim într-o lume a statelor. Chiar şi americanii au înţeles asta. Fără state puternice nu ai economii. Acest lucru încă nu se înţelege în România.

Noi trăim aici în ideile anilor '90, dinainte de criză, crezând într-o iluzie ca numai pieţele libere sunt bune şi ca statul este rău".

Matei Păun a lucrat însă câţiva ani pe Wall-Street, cum poate să aibă această opinie astăzi, că rezultatele pieţelor libere nu sunt neapărat bune?

"De câţiva mi-am schimbat opinia. Trebuie să fii deschis să-ţi schimbi părerile în funcţie de ceea ce se întâmplă în realitate. România suferă de un stat slab, incompetent. Paradoxal, statul trebuie să fie mai puternic pentru a avea o economie performantă. Statele de succes ca Polonia, Coreea de Sud, China sunt exemple care arată că la baza succesului stă un stat puternic. Nu există situaţii ca un stat slab cum este cel românesc să nască o economie puternică".

Păun apreciază că ultima înţelegere din SUA e un eşec total iar dolarul va scădea şi în perioada următoare. "Era nepermis să se ajungă în ultimul moment cu o problemă atât de importantă. Soluţia adoptata este un compromis, o amânare, nu o rezolvare a situaţiei".

În Europa, Păun crede că o integrare totală a economiilor este inevitabilă. Cât despre România, scăderea bursei este irelevantă, fără influenţe în economie, având în vedere dimensiunea redusă. Mai importante sunt consecinţele pentru economie.

"Din păcate această nelinişte internaţională nu este bună pentru că noi am început să ne stabilizăm pe baza unei creşteri economice globale şi dacă va fi pusă în pericol această creştere ne poate întoarce din drum. Canalele prin care vom fi afectaţi vor fi exporturile şi banii trimişi de românii care lucrează în străinătate".

Ultima tranzacţie în care a fost implicată ca şi consultant Bac Investment a fost achiziţia a 92% din tipografia Infopress de către fondul de investiţii spaniol GED.