China susţine Europa: suntem siguri că zona euro va trece peste această criză

Autor: Alexandru Matei 05.08.2011

China rămâne încrezătoare că zona euro va ieşi cu bine din situaţia grea în care se află şi va continua să susţină moneda euro, chiar dacă criza datoriilor suverane riscă să atingă Spania şi Italia, scrie AFP.

"China a avut mereu încredere în zona euro şi în moneda europeană", a declarat ministrul de externe Yang Jiechi, aflat în vizită în Polonia. "China şi-a majorat deţinere de euroobligaţiuni în ultimii ani şi va continua să susţină moneda şi uniunea monetară europeană", a continuat Jiechi.

Guvernul de la Beijing şi-a expirmat constant susţinerea faţă de ţările cu probleme din Europa, pieţe importante pentru exporturile Chinei, angajându-se să cumpere obligaţiuni ale Greciei atunci când ţara se va întoarce pe pieţele financiare, sau ale Portugaliei.

China, care are rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari, cele mai mari din lume, este cel mai mare deţinător extern de obligaţiuni ale SUA, dar încearcă să îşi diversifice investiţiile pentru a reduce dependenţa faţă de dolar.

De la criza financiară din 2008, fondul suveran de investiţii al Chinei, care are active de 400 de miliarde de dolari, şi-a majorat deţinerile de obligaţiuni emise de statele europene, care oferă randamente mai mari decât cele americane.

Deşi nu există o statistică exactă privind deţinerile de obligaţiuni europene ale Chinei, analiştii estimează că valoarea acestora este relativ mică, iar cea mai mare parte a banilor sunt investiţi în titluri ale economiilor stabile precum Germania sau Franţa.