Dolarul american continuă să cadă după ce BCE a indicat că este pregătită să cumpere obligaţiuni emise de Italia

Autor: Adrian Voicu 05.08.2011

Dolarul şi-a continuat şi astăzi declinul faţă de moneda europeană după apariţia unor informaţii privind intenţia Băncii Centrale Europene (BCE) de a cumpăra bonduri emise de guvernul italian în schimbul unor reforme fiscale.

Posibilitatea ca BCE să cumpere obligaţiuni italiene "indică faptul că se concentrează asupra problemei reale de finanţare cu care se confruntă în prezent atât Italia cât şi Spania", a declarat pentru MarketWatch Dean Popplewell, strateg în cadrul Oanda Corp.

Indicele dolarului care analizează evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase monede internaţionale, a coborât la 74,612, de la 74,925 şi de la 75,015 cât a înregistrat în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de joi. Moneda europeană a crescut la 1,4255 dolari, comparativ cu 1,4134, cât înregistra joi.

Conform presei internaţionale Banca Centrală Europeană (BCE) a acceptat să cumpere obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei, state ameninţate de criza datoriilor din zona euro, dacă autorităţile implementează reforme structurale.

Una dintre surse citată de Reuters a afirmat că nu cunoaşte cereri deosebite adresate de BCE Spaniei, însă există aşteptări ca Madridul să se angajeze la o accelerare a reformelor.

Liderii Uniunii Europene (UE) au exercitat presiuni asupra premierului italian Silvio Berlusconi să anunţe, până la sfârşitul săptămânii, un plan de reforme economice, astfel încât BCE să poată interveni pe pieţele financiare la începutul săptămânii următoare, au spus sursele.

"BCE a semnalat, deja, disponibilitea de a acţiona. Surse din piaţa financiară afirmă că banca a început să se intereseze de preţurile obligaţiunilor Italiei, dar că nu a cumpărat încă", a declarat o sursă.