Dr. Doom Nouriel Roubini: Datele privind piaţa muncii sunt jalnice. SUA se află deja în recesiune, chiar dacă nu formal

Autor: Adrian Voicu 05.08.2011

Nouriel Roubini, economistul supranumit Doctor Doom ca urmare a previziunilor sale întundecate privind economia mondială, consideră că datele privind piaţa muncii din SUA sunt "jalnice".

Economistul este de părere că pentru stabilizarea pieţei muncii ar fi trebuit să se creeze cel puţin 150.000 de noi locuri de muncă şi nu doar 50.000 cât au indicat cifrele pentru iulie.

"Singurul motiv pentru care rata şomajului nu a urcat ci a coborât a fost faptul că 200.000 de oameni au părăsit piaţa muncii", consideră Roubini. Conform acestuia, rata şomajului a scăzut, nu pentru că au fost create noi locuri de muncă ci pentru faptul că oamenii sunt atât de descurajaţi încât abandonează pur şi simplu piaţa muncii".

Roubini a mai spus că deşi în mod formal nu suntem în recesiune, datele de creştere sunt atât de slabe încât americanii se vor simţi ca şi cum ar fi într-o recesiune. De asemenea, orice încercare a Rezervei Federale de a cumpăra active de pe piaţă (quantitative easing) pentru a însufleţi economia se va dovedi un eşec, fapt observabil şi prin scăderea tot mai mare a sumelor alocate pentru acest program.

Piaţa muncii din SUA a adăugat în iulie 117.000 de noi joburi, rata şomajului ajungând la 9,1%, după ce în iulie aceasta se situa la 9,2%.

Au fost revizuite de asemenea datele privind piaţa muncii în mai şi iunie cu până la 56.000 de noi locuri de muncă. Salariul orar mediu a crescut în perioada analizată cu 10 cenţi sau 0,4%, la 23,13 dolari.

Săptămâna de muncă a rămas neschimbată la 34,3 ore. Economiştii intervievaţi de MarketWatch estimau o creştere a numărului de noi locuri de muncă cu 75.000 de posturi.