SUA pierde ratingul AAA pentru prima dată. Standard&Poor's nu iartă America pentru cheltuielile iresponsabile. Cât de sigur mai este etalonul dolar?

Autor: Radu Racu 06.08.2011

Agenţia de rating Standard&Poor's a retrogradat calificativul acordat Statelor Unite pentru prima dată în istorie, de la AAA la AA+, cu perspectivă "negativă" oferind astfel o lovitură puternică sistemului politic şi în acelaşi timp o critică la adresa legislativului pentru eşecul de a reduce cheltuielile şi de a echilibra bugetul, scrie Bloomberg. Este pentru prima dată când SUA pierde ratingul maxim acordat de agenţia Standard & Poor's în anul 1917.


Standard&Poor's avertizează că o nouă scădere a ratingului ar putea avea loc în doi ani dacă reducerea cheltuielilor nu este conformă planului adoptat de Congres pe 2 august.

"Scăderea ratingului reflectă opinia noastră că planul de consolidare fiscală aprobat de Congres recent nu va fi suficient pentru a stabiliza datoria pe termen mediu asumată de executiv", a anunţat S&P într-un comunicat publicat vineri, după închiderea pieţelor. Chiar şi cu acest plan adoptat S&P susţine că gradul de îndatorare va ajunge la 74% din PIB până a sfârşitul anului, 79% până în 2015 şi 85 la sută până în 2012. Decizia S&P pare mai degrabă o sancţiune dată politicienilor americani: "Majoritatea republicană din Congres continuă să se opună oricărei măsuri care ar duce la creşterea veniturilor".

Barack Obama: "Vom ieşi din criză. Lucrurile se vor îmbunătăţi"

Autorităţile americane au oferit imediat o replică prin vocea unui membru al Trezoreriei, care a afirmat că analiza firmei conţine "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari". Oficialul nu a vrut să fie citat cu numele, refuzând totodată să explice unde este greşeala, precizând că "vorbeşte de la sine".

Alte două mari agenţi de rating, Moody's şi Fitch, au confirmat săptămână aceasta ratingul de credit "AAA" al Statelor Unite, după ce Washingtonul a evitat la limită intrarea în default (incapacitate de plată), dar ambele agenţii de evaluare financiară au lansat avertismente privind deficitul şi situaţia economică

Congresul american a aprobat pe 2 august majorarea plafonului de îndatorare al ţării stabilit anterior la 14,3 miliarde de dolari, stabilind totodată un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare cu 2.400 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Perspectivele retrogradării s-au arătat încă de atunci însă investitorii s-au îngrămădit cu toate acestea pe titlurile trezoreriei SUA, în contextul unor alternative reduse pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.


"Tăierea ratingului nu este o surpriză pentru nimeni, deşi momentul deciziei vine pe o piaţă fragilă. Ceea ce contează cu adevărat acum este dacă pieţele vor retrograda bondurile americane", a declarat Ajay Rajadhyaksh, manager unui fond de investiţii deţinut de Barclays la New York.

Putin: SUA acţionează precum un "parazit" al economiei mondiale

Impactul reducerii ratingului în economie s-ar putea traduce prin scumpirea creditelor ipotecare, cele auto şi alte produse de finanţare conectate la dobânzile plătite de Trezorerie.


Cât de sigur mai este etalonul dolar?


JP Morgan Chase a calculat anterior că o scădere a ratingului ar majora costul de împrumut al Statelor Unite cu 100 de miliarde de dolari pe an. SUA a plătit în anul fiscal 2010 o sumă de 414 miliarde de dolari, echivalentul a 2,7% din PIB, numai pentru plata dobânzilor aferente creditelor contractate, conform datelor Trezoreriei.