FT: Care este efectul de domino al reducerii ratingului SUA

Autor: Radu Racu 06.08.2011

Anunţul agenţiei de rating Standard&Poor's de a reduce ratingul SUA pentru prima dată în istoria statului nord-american va trimite unde de şoc pe pieţele internaţionale, printre potenţialele efecte numărându-se scumpirea randamentelor pentru titlurile de trezorerie ale SUA şi o ameninţare la statutul dolarului american de valută etalon a finanţelor mondiale, scrie Financial Times.

Peter Fisher (foto dreapta), un manager de investiţii din cadrul celui mai mare fond din lume după active, BlackRock, spune că implicaţiile deciziei sunt greu de anticipat. Un factor important de urmărit este efectul de domino asupra ratingurilor altor datorii, spune el.

Luni se aşteaptă o decizie S&P în cazul altor instituţii de stat americane, cum sunt cei doi mari creditori ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac. O reducere a ratingului şi în cazul celor două instituţii este foarte probabilă, întrucât agenţia de rating a subliniat în trecut legătura strânsă dintre calificativul general al ţării şi notele celor doi creditori.