Daniel Dăianu: Îmblânzirea pieţelor financiare este imperativă

Autor: Radu Racu 06.08.2011

Criza financiară a demonstrat clar cât de nepregătite sunt instituţiile Uniunii Europene precum şi insuficienta convergenţă economică dintre membrii săi. Repararea economiei europene are nevoie de măsuri concrete în domeniul concurenţei, a mecanismului monetar unic, dar şi într-un domeniu vital pentru instabilitatea cu care ne confruntăm - îmblânzirea pieţelor financiare, scrie economistul Daniel Dăianu, într-un articol publicat săptămâna aceasta pe site-ul Consiliului European pentru Relaţii Externe.

Industria financiară are nevoie de atenţie specială, mai cu seamă pentru faptul că mulţi jucători ai ei încă refuză să admită rolul pe care l-au jucat în declanşarea crizei. "Produsele exotice pe care le-au promovat, ca să folosesc un eufemisms-au concretizat îbtr-un sistem destabilizator pentru economii", noteaza Dăianu.

Două procese ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult în această criză. Primul se referă la industria financiară însăşi, care asistă acum la crearea unor giganti şi mai mari decât înainte de declanşarea crizei. Un al doilea factor de îngrijorare este conexiunea economiei cu societatea, respectiv un trend de eroziune majoră a clasei de mijloc.