Cinci întrebari despre cutremurul de pe pieţele financiare cu un tânăr român care lucrează o bancă de investiţii în Tokyo: "Nu suntem nici la jumătate faţă de momentul Lehman Brothers"

Autor: Sorin Pâslaru 07.08.2011

Un tanar roman care lucreaza la o mare banca de investitii din Tokyo, Mihai Isacovici, spune că tensiunea de pe pieţele financiare nu este nici la jumătate din ceea ce s-a întâmplat când a căzut Lehman Brothers. El afirmă că Asia va rămâne motorul economiei globale, SUA se va reinventa dar în Europa situaţia va rămâne dificilă din cauza datoriilor foarte mari.



1. Ce explicatii aveti voi pentru scaderea brutala de joi a pietelor ?

Este o urmare a rezultatelor economice negative care s-au adunat. Intr-un fel investitorii isi dau seama ca poate nu e asa de rapida recuperarea economica pe cat credeau ei. Daca te uiti la indicii bursieri majori inainte de aceasta corectie, ai fi putut crede ca economia e la viteza maxima, dar realitatea este ca recuperarea economica dureaza si are nevoie de initiative private si publice. In plus, ceea ce se intampla acum este o reasezare a realitatilor economice, este un proces de transformare, de regenerare. Tot ce insemna realitate economica pana acum cativa ani, este contestat: care este rolul organizatiilor financiare, care este rolul guvernelor in managementul crizelor macroeconomice, cata putere si credibilitate au decidentii economici? In momente de incertitudine, este normal ca investitorii sa abandoneze si sa se refugieze pe aur si franc elvetian sau yen japonez. Iar abandonarea, in termeni economici, e sinonim cu "sell-off" (vânzarea acţiunilor), iar sell-off este tocmai ce se intampla.


2. Crezi ca urmeaza o noua perioada de recesiune?

Global, probabil ca nu. Sa nu uitam ca Asia a devenit motorul economiei mondiale. În SUA, probabil ca se va produce recesiune, dar pe termen scurt. SUA a reusit de atatea ori sa se reinventeze, potentialul de regenerare este enorm; ceea ce le trebuie este sa se poata concentra mai putin pe lupta politica, si mai mult pe decizii "smart" legate de economie si cheltuieli militare. Europa, probabil ca nu. Europa are o problema legata de datoriile Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei. Nu cred ca se poate vorbi de destramarea EUR (zona euro-n.red.). Sunt prea multe interese la mijloc care protejeaza EUR de destramare. EUR isi va reveni. Ceea ce e nevoie e sa poata lasa pe cei care nu pot plati sa dea faliment. Dar tocmai asta este dilema. Si sa nu uitam ca Germania are nevoie de EUR: Germania este exportatorul numarul unu al Europei si un EUR devalorizat le da un avantaj enorm la export si venituri suplimentare.


3. Cum ati simtit scaderile? A fost din nou un "mic cutremur"?

A fost surprinzator sa vad procentele de scadere a cotatiilor institutiilor financiare (peste 5% pentru băncile mari de pe Wall Street şi din Marea Britanie) . Volatilitatea de pe piata reaminteste de vara si toamna lui 2008.


4. Cum crezi ca va deschide piata luni?

Stirea recenta este legata de retrogradarea ratingului de risc al SUA de la AAA la AA+. E bine ca exista un weekend inainte ca piata financiara sa-si spuna opinia prin cotatii. Este sufficient timp pentru ca investitorii sa se calmeze putin. Pe piata Forex (valutară) probabil ca vom vedea volatilitate crescuta. Pe piata de actiuni, probabil ca vom vedea scaderi la deschidere, desi am un feeling ca vom inchide pe pozitiv. Vineri au anunţat ca joburile au crescut in SUA, ceea ce poate da un kick pozitiv (un impuls - n.red.)pe piete. In plus, desi e o retrogadare, e ceva care déjà multi traderi au inclus în preţ.

5. Trebuie sa ne pregatim pentru un nou Lehman Brothers?

Probabil ca nu. Guvernele au invatat sa actioneze la timp pentru a proteja pietele financiare. Eu lucram la Lehman Brothers pana la faliment, si pot sa-ti spun din punct de vedere pur personal, ca ceea ce se intampla acum nu are nici pe jumatate din intensitatea acelor momente/evenimente.