Ce înseamnă şi ce implicaţii are retrogradarea ratingului SUA

Autor: Catalina Apostoiu 08.08.2011


De ce a redus agenţia S&P ratingul SUA?

Agenţia crede că datoria de 14.300 de miliarde de dolari şi deficitele proiectate pentru anii următori în Statele Unite nu mai justifică ratingul AAA acordat Statelor Unite. În plus, creşterea economiei americane este extrem de fragilă, economia fiind incapabilă să genereze veniturile necesare, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.


Asta înseamnă că titlurile americane nu mai sunt sigure?

Nu. La AA+, capacitatea Statelor Unite de a-şi îndeplini obligaţiile este considerată încă "solidă". De fapt, numai câteva ţări au ratingul AAA, printre ele Canada, Germania, Franţa şi Marea Britanie. În plus, titlurile de trezorerie au înregistrat o revenire, împingând randamentul titlurilor pe 10 ani la 2,34%, cel mai scăzut nivel din ultimele zece luni. Acest lucru sugerează că Statele Unite sunt privite în continuare drept un loc sigur pentru investiţii.


Ce impact are decizia de retrogradare?

În timp, un rating mai scăzut va determina investitorii care cumpără titluri guvernamentale americane să ceară o rată mai mare a dobânzii pentru a deţine astfel de titluri pentru a acoperi riscul asociat. Majoritatea ratelor importante, cum ar fi cele ale datoriilor companiilor, ale titlurilor ipotecare achiziţio­nate de investitori, sunt influenţate de rata dobânzii titlurilor de trezorerie. Acest lucru înseamnă că în timp costurile de finanţare pe un număr de domenii vor creşte, creditele şi obligaţiunile devenind mai scumpe.


Care vor fi costurile?

Retrogradarea ar putea adăuga până la 0,7% randamentelor titlurilor de trezorerie, sporind costurile de finanţare pentru datoria publică cu aproximativ 100 de miliarde de dolari. În realitate, şansele de default sunt atât de reduse, încât economiştii cred că nu va exista un efect imediat asupra costurilor de finanţare.


Vor prefera investitorii titluri ale ţărilor cu un rating mai ridicat?

Este posibil. Unii investitori mari, ca William Gross din cadrul PIMCO, au declarat că alte pieţe, cum ar fi cea canadiană, oferă o valoare sporită. Însă piaţa americană este în continuare destul de atractivă pentru că piaţa sa de obligaţiuni se situa la peste 35.000 mld. dolari la sfârşitul lunii martie 2011. Nicio altă piaţă de obligaţiuni nu se apropie de o astfel de valoare.


Va adânci decizia de retrogradare a Statelor Unite criza europeană?

Acest lucru este posibil. Retrogradarea ar putea spori temerile investitorilor privitoare la şansele ca şi alte ţări să fie incapabile să-şi aducă sub control dato­riile. Efectele deciziei s-ar putea resimţi la toate nivelurile, costurile de finanţare urmând să crească. Aceste costuri vor fi în ultimă instanţă transferate către consumatori. Cătălina Apostoiu