Primăria lărgeşte trotuarul de pe Victoriei cu 67 mil. euro pentru a atrage turiştii - GALERIE FOTO

Autor: Bogdan Alecu 08.08.2011

Modernizarea centrului vechi al Capitalei continuă pe Calea Victoriei, unde Primăria Capitalei a decis la începutul lunii iulie lăţirea trotuarelor pe tronsonul dintre b-dul Regina Elisabeta şi Splaiul Independenţei, Piaţa Naţiunilor Unite.

"Modernizarea face parte din lista arterelor aflate în programul multianual de întreţinere pe patru ani semnat în 2011 (cu firma Procons XXI, deţinută de Florentina Corina Bonciog, pentru proiectare, şi Tehnologica Radion, controlată de omul de afaceri Theodor Berna, pentru execuţie - n.n.). Decizia de executare a fost luată de Comisia Tehnică de Circulaţie din cadrul Primăriei Capitalei", a declarat Alina Roman, director general al Administraţiei Străzilor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Din primele imagini de pe şantier, se pot observa noile borduri de granit ce urmează a fi instalate, precum şi noul pavaj din piatră ce urmează a fi instalat pe trotuare.

În centrul vechi sunt în prezent peste 120 de baruri, restaurante şi cafenele care generează afaceri de 150 mil. euro anual potrivit unei analize a ZF, valoare comparabilă cu cea înregistrată de Cotroceni Park, unul dintre cele mai mari malluri din România.

În prezent Primăria Capitalei construieşte în cadrul unui parteneriat public-privat o parcare subterană la Universitate, care va avea două niveluri şi 325 de locuri şi care ar trebui terminată în următorul an. În prezent zona în care acum este lăţit trotuarul era utilizată seara drept parcare de cei care veneau în centrul vechi. Odată cu instalarea noilor borduri, şi parcarea maşinilor va fi restricţionată.

La mijlocul acestei luni Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, declara că până la începutul lunii august vrea ca toate lucrările la străzile din centrul istoric să fie finalizate. Mai mult, primăria are în proiect şi o parcare supraterană în centrul vechi cu peste 800 de locuri, aceasta fiind necesară pentru dezvoltarea zonei.

Firma de proiectare care se ocupă de extinderea trotuarelor pe Calea Victoriei este Procons XXI, deţinută de Florentina Corina Bonciog, iar firma care execută lucrarea este Tehnologica Radion, companie controlată de omul de afaceri Theodor Berna. Tehnologica Radion a înregistrat afaceri de aproape 108 mil. euro în 2009 şi un profit brut de 4,6 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Începând cu anul 2008 compania controlată de Theodor Berna a derulat contracte precum cel de la Podul Floreasca şi Pasajul Obor în Capitală. La finele lunii iunie constructorul a mai câştigat un contract de 35 mil. euro fără TVA pentru întreţinerea infrastructurii gestionate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova pentru perioada 2010-2014

Calea Victoriei face parte din primul pachet de 35 de străzi aflate în întreţinere, potrivit acordului-cadru pe patru ani semnat anul acesta. Bugetul alocat pe următorii patru ani pentru întreţinerea celor 35 de străzi printre care şi Calea Victoriei este de 281,9 mil. lei (aprox. 67 mil. euro) fără TVA.