Care vor fi cele mai importante efecte ale crizei datoriilor?

Autor: Dan Armeanu 08.08.2011

Decizia agenţiei S&P de retrogradare a ratingului SUA reprezintă un moment istoric în lumea financiară şi totodată un şoc în finanţele internaţionale care va acţiona psihologic asupra pieţelor şi a investitorilor.

Cea mai mare şi cea mai sigură ţară din lume pentru investiţii a fost penalizată iar efectele îşi vor pune amprenta mai devreme sau mai târziu în evoluţia economiei mondiale. Probabil că vom asista la o schimbare a ierarhiilor din punct de vedere al performanţelor economice, al siguranţei şi al lichidităţii activelor. Tinând cont şi de căderea recentă a pieţelor şi de criza datoriilor care a cuprins Europa, frica de un posibil nou val al crizei economice a pus stăpânire pe pieţe şi pe investitori.

Deciziile de investire sunt tot mai greu de fundamentat în contextul economic actual dominat de impredictibilitate şi instabilitate. Capitalurile sunt şi vor fi din ce în ce mai scumpe şi mai greu de procurat iar profiturile din ce în ce mai greu de realizat ca urmare a impactului acestor evenimente precursoare ale unui posibil nou val al crizei economice. Frica de instabilitate a modificat comportamentul investitorilor şi se constată că deţinătorii de capital sunt din ce în ce mai reticienţi în a-şi plasa resursele în active care ieri păreau sigure şi au o aversiune faţă de risc din ce în ce mai mare. De asemenea, nesiguranţa calităţii activelor face ca investitorii să fie dezorientaţi, cei mai mulţi preferând să se refugieze în aur, franc, yen sau cash.

Ce efecte vom avea?

Într-un scenariu pesimist dar din ce în ce mai realist economia SUA ar putea reveni în zona crizei economice iar unda acesteia ar putea atinge şi alte economii. De asemenea, creşterea dobânzilor obligaţiunilor de stat vor declanşa o scumpire în lanţ a surselor de finanţare cu efecte şi asupra bilanţurilor bancare. Un alt efect demn de luat în seamă constă în deprecierea dolarului şi scăderea ponderii lui în rezervele mondiale. La acest moment, dolarul este cea mai importantă monedă de rezervă la nivel mondial având o pondere de aproape 60%. Dar principalele probleme ale SUA dar şi ale Europei rămân în continuare sustenabilitatea datoriei publice şi necesitatea consolidării fiscale. Avantajul SUA este că datoria o are în dolari iar statul poate tipări dolari.

În schimb, Europa, pentru calmarea pieţelor şi a investitorilor, trebuie să aibă o reacţie rapidă tinând cont şi de faptul că alte două ţări, Italia şi Spania, au mari probleme cu datoriile publice iar randamentul obligatiunilor lor pe zece ani se îndreaptă către pragul psihologic de 7%. Din acest punct de vedere, UE trebuie să urgenteze emisiunea de obligaţiuni UE, să consolideze şi să mărească capacitatea financiară a Fondului European de Stabilitate Financiară pentru ca acesta să facă faţă unor eventuale restructurări de datorii publice şi să fie luat mai mult în seama de pieţele financiare. În acelaşi timp, ţările europene trebuie să realizeze ajustări fiscale necesare pentru procesul de sustenabilitate a datoriilor publice.

În România, pe termen scurt, cea mai afectată va fi piaţa bursieră deoarece investitorii (de altfel din ce în ce mai puţini) ţin cont de ceea ce se întâmplă pe piaţa americană şi de semnalele de pe pieţele internaţionale. Din fericire, cifrele la nivel macroeconomic arată destul de bine şi aceste evenimente ne găsesc după o serie de ajustări fiscale şi într-un proces de consolidare fiscală care trebuie continuat.

Prof. univ. dr. DAN ARMEANU

Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori
Academia de Studii Economice, Bucureşti