Mai poate fi oprit francul elveţian? BNR anunţă un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc

Autori: Cristi Popa , Adrian Voicu 08.08.2011

BNR a anunţat luni pentru francul elveţian un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc, în creştere cu 0,43 bani faţă de nivelul record de vineri.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de euro, cursul de referinţă urcând cu 0,23 de bani la 4,2442 lei/euro.

Faţă de moneda americană leul s-a apreciat cu 2,37 de bani, ajungând la un curs de 2,9768 lei/dolar.

BNR nu intenţionează să ia măsuri precum cele adoptate de Ungaria în ceea ce priveşte creditele în franci elveţieni, iar înlesnirile la plată trebuie abordate de la caz la caz, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Înainte de a vă răspunde, vă aduc în memorie faptul că acolo (Ungaria - n.r.) s-a făcut o uşoară reeşalonare. Plusul de plată s-a adunat într-un cont la bancă şi de la caz la caz se va plăti în 2-3 ani", a spus Isărescu, întrebat dacă şi în România sunt necesare măsuri similare privind plata ratelor la împrumuturile în franci elveţieni.

El a spus că trebuie avută în vedere o abordare individuală, în funcţie de opţiunea fiecărui client, întrucât sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai înalt şi nu vor să amâne datoriile.

"Abordările trebuie să fie individuale şi din cunoştinţele noastre ele deja există. Este vorba de împingerea spre viitor a unei părţi din această povară suplimentară", a afirmat guvernatorul BNR.

În opinia lui, evoluţia francului elveţian creează riscuri atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, dar mult mai rezonabile comparativ cu situaţia din Ungaria.

"Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari şi le-am adresat sugestia puternică să provizioneze aceste riscuri şi dânşii au făcut-o, sunt ascultători", a conchis Isărescu.