Popa, BNR: Reducerea dobânzii de politică monetară nu este oportună

Autor: Marius Radu - Mediafax 08.08.2011

Reducerea dobânzii de politică monetară nu este oportună în prezent, iar banca centrală va "rezista" să nu relaxeze condiţiile, aşa cum a rezistat să nu le înăsprească, atunci când a crescut TVA, a declarat luni viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Ideea centrală este că la fel cum am rezistat în condiţiile în care se putea vorbi de o modificare în creştere a dobânzii de politică monetară rezistăm acum şi spunem că nu este oportună o relaxare a dobânzii de politică monetară", a spus Popa.

El a evitat să spună când ar putea avea loc o modificare a ratei dobânzii de politică monetară.

"Iată că marea noastră teamă că vor fi efecte de runda a doua transmise prin salarii nu s-a întâmplat. Putem vedea ceva înrăutăţire la anticipaţii, dar nu sunt efecte de runda a doua cuprinse. Deci este nevoie să aşteptăm. Nu va fi, repet, o ieşire din bază ca efect statistic al acestui impact al preţului de TVA numai în iulie pentru că mulţi producători şi comercianţi au aplicat treptat creşterea TVA. (...) La fel o să vedem o ieşire din bază treptată, probabil mai concentrată în luna iulie", a mai spus Popa.

BNR a menţinut, săptămâna trecută, rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, decizii anticipate de analiştii financiar-bancari.